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Question for written answer E-000057/2019
to the Commission
Rule 130
Jordi Solé (Verts/ALE) and Josep-Maria Terricabras (Verts/ALE)

Subject: Principle of non-discrimination

Under Spanish law, citizens must register in their local Padrón (the list of residents) in order to enjoy a 
series of rights, including the right to vote in elections1. EU nationals are automatically removed from 
the Padrón unless they re-register every five years, and even every two years in some cases2. No 
similar requirement applies to Spanish nationals. Some EU citizens resident in Barcelona have 
informed us that they have been removed from the Padrón and have therefore lost their right to vote, 
without receiving prior notification of their removal. 

Does the Commission believe that this requirement to re-register is compatible with EU law, in 
particular with the principle of non-discrimination (Article 18 TFEU) and the status of permanent 
residence (Directive 38/2004/EC3)? 

Can the right to vote (Article 20 TFEU), an essential part of EU citizenship, be made subject to new 
conditions, and might there be a risk of EU citizens being unaware of such a change? 

Does the Commission have data on how many EU citizens have been removed from their local 
Padrón, and will therefore not be able to vote in the forthcoming European elections?

1 Articles 53-56 of Spanish Royal Decree 1690/1986 of 11 July.
2 Article 7 of Spanish resolution of 30 January 2015 (BOE_24MAR15).
3 Chapter IV and Recital 18 of Directive 38/2004/EC.


