Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 27kWORD 19k
2. julij 2019
E-002122/2019(ASW)
Odgovor komisarja Hristosa Stilianidesa v imenu Evropske komisije
Referenčna številka vprašanja: E-002122/2019

Komisija se v celoti zaveda rezultatov popisa prebivalstva iz leta 2018, ki ga je izvedel Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) na zahodnosaharskem begunskem prebivalstvu, ki živi v Tindufu, in dialoga, ki je potekal po njem. UNHCR zdaj pripravlja oceno ranljivosti prebivalstva. Ocena prehranske varnosti(1), ki jo je leta 2018 izvedel Svetovni program za hrano, kaže, da ima 63 % gospodinjstev sprejemljivo porabo hrane, medtem ko 30 % prebivalstva nima zagotovljene prehranske varnosti. Po primerjavi obeh naborov podatkov (popis beguncev s strani UNHCR in ocena prehranske varnosti Svetovnega programa za hrano(2)) se ocenjuje, da v begunskih taboriščih živi 52 080 ljudi, ki nimajo zagotovljene prehranske varnosti.

Komisija zagotavlja humanitarno pomoč izključno na podlagi potreb in ne statusa. Zato so glavni upravičenci zahodnosaharskega prebivalstva, ki živi v begunskih taboriščih, osebe, ki nimajo zagotovljene prehranske varnosti, osebe brez varnega dostopa do vode ali zdravil, ki rešujejo življenja, ter otroci in invalidi.

Evropska unija že uporablja svoje zunanje instrumente za pomoč beguncem, ki živijo v Tindoufu. Leta 2018 je instrument za prispevanje k varnosti in miru začel financirati dodatni program za možnosti preživljanja in samozadostnost zahodnosaharskih beguncev. Program, za katerega je bila dana pobuda leta 2016 in je sprva zagotavljal humanitarna sredstva, zdaj zagotavlja zaposlitvene možnosti in športne dejavnosti za zahodnosaharsko mladino.

Zahodnosaharski študenti v Alžiriji že koristijo priložnosti, ki jih ponuja program Erasmus+.

(1)Ocena prehranske varnosti za zahodnosaharske begunce, Alžirija, 2018 (Food Security Assessment for Sahrawi Refugees, Algeria, 2018) https://www1.wfp.org/publications/algeria-food-security-assessment-sahrawi-refugees-august-2018
(2)ibid.

Zadnja posodobitev: 5. julij 2019Pravno obvestilo