Interpellaties
PDF 7kWORD 16k
6 februari 2017
G-000002/2017

Uitgebreide interpellatie met verzoek om schriftelijk antwoord en debat G-000002/2017

aan de Commissie

Artikel 130 ter van het Reglement

Piernicola Pedicini, Rolandas Paksas, Ignazio Corrao, Eleonora Evi, Isabella Adinolfi, Fabio Massimo Castaldo, Dario Tamburrano, Daniela Aiuto, Rosa D'Amato, David Borrelli, Marco Zullo, Laura Ferrara, Tiziana Beghin, Laura Agea, Marco Valli

namens de EFDD-Fractie


  Betreft:              De tragische situatie van de Terra dei fuochi (Land van vuren) en haar inwoners

De Terra dei fuochi is een enorm gebied in Campanië met meer dan 2 000 uiterst vervuilde stortplaatsen die gevolgen hebben voor de levens van 2,5 miljoen inwoners die sterven aan kanker ten gevolge van de blootstelling aan zeer giftige stoffen die vrijkomen bij de verbranding van gevaarlijk afval door de Camorra.

Het gebied dat kampt met de gevolgen van de verbranding van gevaarlijk afval omvat 57 gemeenten tussen Napels en Caserta. Niemand weet hoeveel gevaarlijk afval daar in de loop der jaren is gedumpt en waar.

Het resultaat van deze vervuiling is een zeer hoge mortaliteit en aanzienlijke toename van verschillende soorten kanker (zie de openbare verslagen van het Instituto Superiore di Sanità[1]).

In 32 gemeenten van de provincie Napels is de mortaliteit 10% hoger dan het regionale gemiddelde (voor mannen) en 13% (voor vrouwen), en in 23 gemeenten van de provincie Caserta is dat respectievelijk 4% en 6%. Uit de kankerregistratiestatistieken van Napels blijkt dat het aantal tumoren in het centrale zenuwstelsel sterk is toegenomen in het eerste levensjaar (met 128%) en in de leeftijdsgroep tussen 0 en 14 jaar (met 42%).

Is de Commissie op de hoogte van de tragische situatie in de Terra dei fuochi?

Wat zijn de beleidsopties om hier iets aan te doen en het storten van gevaarlijk afval tegen te gaan?

[1]               http://www.iss.it/binary/pres/cont/Terra_dei_Fuochi_AGGIORNAMENTO_SENTIERI.pdf

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Juridische mededeling