Interpellációk
PDF 192kWORD 16k
2017. április 21.
G-000005/2017

Írásbeli választ igénylő nagyobb interpellációk vitával: G-000005/2017/változat1

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 130b. cikke

Beatrix von Storch, Daniela Aiuto, Kristina Winberg, Joëlle Bergeron

a(z) EFDD képviselőcsoport nevében


  Tárgy:              A család nemzetközi napjának megtartása 2017-ben: a szülők szerepének előmozdítása gyermekeik minőségi oktatásának biztosításában

1993 óta minden év május 15-én[1] sor kerül a család nemzetközi napjának megünneplésére, tükrözve azt, hogy a közösség fontosnak tartja a családot mint a társadalom természetes és alapvető egységét, valamint annak védelemhez való jogát a társadalomban és az államban[2].

A 2017. évi megünneplés középpontjában különösen a következők állnak: a család szerepe a kisgyermekkorban történő oktatás, valamint a gyermekek és fiatalok egész életen át tartó tanulási lehetőségeinek előmozdításában, a családon belüli valamennyi gondozó (apa, anya, nagyszülők, testvérek) fontossága és a szülők oktatásának fontossága a gyermekek érdeke szempontjából.

A szülők, és gyakran a nagyszülők is, fontos szerepet játszanak a minőségi oktatás biztosításában a kisgyermekkortól kezdve, majd folytatva gyermekeik és unokáik élete során.

1.              Szándékozik-e a Bizottság intézkedéseket kidolgozni a tagállamok támogatására a család nemzetközi napjára vonatkozó 2017-es iránymutatások végrehajtásához?

2.              Koordinálni fogja-e a Bizottság a családtagok gondozóként végzett munkájának fontosságát elismerő tagállami fellépéseket, ahelyett hogy csupán az állami gondozói struktúrákat mozdítja elő?

3.              Értékelné-e a Bizottság – a tagállamokkal együttműködésben – annak lehetőségét, hogy intézkedéseket dolgozzon ki a család (az apa és az anya) által a kisgyermekkori oktatás előmozdításában végzett „láthatatlan munka” értékének és annak a tagállamok GDP-jéhez való hozzájárulásának a kiemelésére?

[1]               Az ENSZ-közgyűlés A/RES/47/237. sz. számú határozata.

[2]               Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 16. cikke.

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat