Zastupnička pitanja
PDF 183kWORD 17k
11. listopada 2017.
G-000011/2017

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom G-000011/2017

upućeno Komisiji

članak 130.b

Alain Cadec

u ime Odbor za ribarstvo


  Predmet:              Spor između EU-a i Norveške o ribolovu na snježne rakovice na otočju Svalbard

Pravo na jednak pristup resursima Svalbarda zajamčeno je nediskriminirajućom klauzulom iz Pariškog ugovora iz 1920. koji je potpisala većina država članica. Međutim, norveška tijela sprječavaju rad koćarica iz EU-a koje snježnu rakovicu love na temelju valjane dozvole EU-a. Jedno latvijsko plovilo bilo je mjesecima zadržano te je moralo platiti kaznu u iznosu od 200 000 EUR.

Vijeće je na temelju preporuka pravne službe donijelo odluku o omogućavanju ribolova snježne rakovice na Svalbardu, a države članice dobile su ovlast za izdavanje ribolovnih dozvola. Oslanjajući se na zakonodavstvo EU-a vlasnici plovila mnogo su uložili, ali im je ribolov sada onemogućen jer Norveška ne priznaje te dozvole EU-a.

Žalimo zbog činjenice da Komisija tijekom proteklih mjeseci nije uložila dovoljno odlučnosti u svoje pregovaračke napore koji nisu polučili nikakve rezultate za pogođenu flotu EU-a koja se suočava s bankrotom i gubitkom stotina radnih mjesta.

1.              Što Komisija namjerava učiniti kako bi došla do pravednog rješenja kojim se plovilima EU-a dozvoljava da love snježnu rakovicu na Svalbardu?

2.              Koje će mjere Komisija preporučiti Vijeću za 2018.?

3.              Hoće li Komisija uključiti ribolov snježne rakovice u godišnje savjetovanje EU-a i Norveške kao zaseban podprotokol isključen iz ribolovnih kvota, ali koji podliježe pravu pristupa? Ako ne, zašto?

 

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena