Interpellációk
PDF 188kWORD 17k
2017. október 11.
G-000011/2017

Írásbeli választ igénylő nagyobb interpellációk vitával: G-000011/2017

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 130b. cikke

Alain Cadec

a Halászati Bizottság nevében


  Tárgy:              Jogvita az EU és Norvégia között a királynő tarisznyarák (más néven a jeges-tengeri pók) Spitzbergákon folytatott halászatáról

A Spitzbergák természeti erőforrásaihoz való egyenlő hozzáférés jogát a legtöbb uniós tagállam által is aláírt 1920. évi Párizsi Szerződés megkülönböztetést kizáró záradéka szavatolja. A királynő tarisznyarák vonóhálós halászatát a Spitzbergákra érvényes uniós engedélyekkel végző halászhajók tevékenységét azonban a norvég hatóságok megakadályozzák. Egy lett halászhajót hónapokra lefoglaltak, és 200 000 euró bírság megfizetésére kötelezték.

A királynő tarisznyarák Spitzbergákon történő halászatát végző flottaszegmens létrehozására vonatkozó határozatot a Jogi Szolgálat ajánlásai alapján a Tanács hozta meg, és a tagállamok felhatalmazást kaptak halászati engedélyek kibocsátására. A hajótulajdonosok az uniós jogszabályokban megbízva komoly befektetéseket eszközöltek, most azonban mégsem halászhatnak, mert Norvégia nem ismeri el az uniós engedélyeket.

Sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy a Bizottság tárgyalási erőfeszítései az elmúlt hónapokban nem voltak elég erélyesek. E tárgyalások semmilyen eredményt sem hoztak, így az érintett uniós flottát csőd fenyegeti, és munkahelyek százainak megszűnése várható.

1.              Hogyan kíván a Bizottság eljárni annak érdekében, hogy méltányos megoldás szülessen, amely lehetővé teszi, hogy uniós halászhajók királynő tarisznyarákot halászhassanak a Spitzbergákon?

2.              Milyen intézkedések foganatosítását ajánlja a Bizottság a Tanácsnak 2018-ra?

3.              Felveszi-e a Bizottság a királynő tarisznyarák halászatának kérdését a halkvóták alól kizárt, de a hozzáférési jogok kereskedelme alá tartozó önálló aljegyzőkönyv formájában az EU és Norvégia közötti éves konzultációk napirendjére?  Ha nem, miért nem?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat