Interpelări
PDF 183kWORD 17k
11 octombrie 2017
G-000011/2017

Interpelare majoră cu solicitare de răspuns scris și dezbatere G-000011/2017

adresată Comisiei

Articolul 130b din Regulamentul de procedură

Alain Cadec

în numele Comisia pentru pescuit


  Subiect:              Litigiul dintre UE și Norvegia privind pescuitul de Chionoecetes opilio în Svalbard

Dreptul la un acces egal la resursele din Svalbard este garantat de clauza de nediscriminare din Tratatul de la Paris din 1920, la care majoritatea statelor membre sunt părți. Cu toate acestea, autoritățile norvegiene împiedică activitatea traulerelor UE care pescuiesc Chionoecetes opilio în arhipelagul Svalbard, posedând licențe UE de pescuit valabile. O navă letonă a fost reținută timp de mai multe luni și obligată să plătească o amendă de 200 000 EUR.

Decizia de a crea un segment pentru pescuitul de Chionoecetes opilio în Svalbard a fost luată de Consiliu pe baza recomandărilor formulate de Serviciul juridic, iar statele membre au fost autorizate să emită licențe de pescuit. Încrezători în legislația UE, armatorii au realizat investiții masive, dar se văd în imposibilitatea de a pescui, dat fiind că Norvegia nu recunoaște aceste licențe UE.

Ne exprimăm regretul cu privire la faptul că eforturile de negociere ale Comisiei din ultimele luni nu au fost suficient de ferme. Ele nu au adus niciun rezultat pentru flota UE afectată, care se confruntă cu falimentul și cu pierderea a sute de locuri de muncă.

1.              Cum intenționează Comisia să procedeze pentru a obține o soluție echitabilă care să permită navelor UE să pescuiască Chionoecetes opilio în Svalbard?

2.              Ce măsuri va recomanda Comisia Consiliului pentru 2018?

3.              Va include Comisia pescuitul de Chionoecetes opilio în consultările anuale dintre UE și Norvegia ca sub-protocol separat, exclus din cotele de pește, dar negociat în contul drepturilor de acces? Dacă nu, de ce?

Limba originală a întrebării: EN
Notă juridică