Interpelacije
PDF 180kWORD 16k
11. oktober 2017
G-000011/2017

Večja interpelacija za pisni odgovor z razpravo G-000011/2017

za Komisijo

Člen 130b poslovnika

Alain Cadec

v imenu Odbora za ribištvo


  Zadeva:              spor med EU in Norveško o lovu na snežnega morskega pajka ob Svalbardskem otočju

Klavzula o nediskriminaciji iz Pariške pogodbe iz leta 1920, ki jo je podpisala večina držav članic EU, določa pravico do enakega dostopa do virov Svalbardskega otočja. Vendar pa norveške oblasti plovilom z vlečno mrežo iz EU z veljavnimi dovoljenji EU preprečujejo ribolov snežnega pajka. Latvijsko plovilo je bilo pridržano več mesecev, naložena pa mu je bila tudi denarna kazen v višini 200.000 evrov.

Odločitev, da se omogoči ribolov snežnega pajka na Svalbardskem otočju, je sprejel Svet na podlagi priporočil pravne službe, države članice pa so dobile dovoljenje za izdajo ribolovnih dovoljenj. Ker so zaupali v zakonodajo EU, so lastniki plovil veliko vložili v opremo, ki je zdaj ne morejo uporabljati, ker Norveška ne priznava dovoljenj iz EU.

Obžalujemo dejstvo, da Komisija ni bila dovolj odločna pri pogajanjih v zadnjih nekaj mesecih, saj ni zagotovila rešitve za prizadeta plovila iz EU, ki so tik pred stečajem in lahko izgubijo na stotine delovnih mest.

1.              Kako namerava Komisija ukrepati, da bi našla pošteno rešitev, ki bi plovilom EU omogočila ribolov snežnega pajka na Svalbardskem otočju?

2.              Kakšne ukrepe za leto 2018 bo Komisija priporočila Svetu?

3.              Ali bo Komisija v letna pogajanja med EU in Norveško vključila ribolov snežnega pajka kot poseben podprotokol, ločen od ribolovnih kvot, vendar vštet v pravice dostopa? Če ne, zakaj ne?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo