Interpelări
PDF 183kWORD 17k
28 februarie 2018
G-000002/2018

Interpelare majoră cu solicitare de răspuns scris și dezbatere G-000002/2018

adresată Comisiei

Articolul 130b din Regulamentul de procedură

Ivan Jakovčić

în numele Grupului ALDE


  Subiect:              Situația în industria europeană a construcțiilor navale

Industriile din domeniul echipamentelor maritime și al construcțiilor navale au fost timp de decenii, printre industriile cele mai importante și strategice din Europa, în care lucrează aproximativ 450 000 de persoane în statele membre ale UE. Ele sunt importante atât din punct de vedere economic, cât și din perspectivă socială, oferind locuri de muncă de calitate pentru companii mari și IMM-uri și contribuind la infrastructura industrială regională. În Europa există aproximativ 150 de șantiere navale mari, multe dintre ele fiind active pe piața mondială, cu o cotă de piață de aproximativ 6% în ceea ce privește tonajul.

Țările din Europa care dețin șantiere navale sunt prea slabe pentru a face față presiunii concurențiale din Asia, în special din China și Coreea de Sud, dat fiind că aceste țări au instituit strategii naționale specifice în domeniul construcțiilor navale.

Ca urmare a inițiativei LeaderSHIP 2020, are Comisia un plan specific privind crearea unei strategii industriale globale pentru sectorul maritim și al construcțiilor navale european, cu scopul de a sprijini competitivitatea pe termen lung, sustenabilitatea economică și creșterea acestui sector important?

Intenționează Comisia să adopte măsuri concrete pentru a menține și sprijini avantajele concurențiale de înaltă tehnologie și de mare valoare ale industriei navale europene?

Dispune Comisia de o politică clară și de măsuri în vigoare pentru a face față amenințărilor din partea concurenței internaționale neloiale și a absenței unor norme comerciale la nivel mondial?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 19 iulie 2018Notă juridică