Interpellációk
PDF 187kWORD 16k
2018. június 8.
G-000006/2018

Írásbeli választ igénylő nagyobb interpellációk vitával: G-000006/2018

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 130b. cikke

Ivan Jakovčić

a(z) ALDE képviselőcsoport nevében


  Tárgy:              Az Európa-nap munkaszüneti nappá nyilvánítása az EU értékeinek népszerűsítése céljából

Május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, Robert Schuman 1950. május 9-i nyilatkozatának emlékére, amely a hagyomány szerint az a nap, amelyen a mai Európai Unió építése megkezdődött. Egyrészt ez a nap lehetőséget nyújt annak kiemelésére, hogy az EU a jogállamiság és a demokrácia elvén alapul, és emlékeztet arra, hogy miként teszi jobbá az emberek életét. Másrészt az Európa-nap lehetőséget biztosít a polgárok közötti kapcsolatok erősítésére, az emberek és az európai intézmények közötti növekvő távolság érzetének leküzdésére, valamint az Unió egyes részein meglévő EU-ellenes érzelmek elleni fellépésre is. Ezekre tekintettel:

1.              ösztönözné-e a Bizottság a tagállamokat az Európa-nap munkaszüneti napként való elismerésére, és hogyan?

2.              ismerteti-e a Bizottság, hogy eddig milyen intézkedéseket fogadott el az EU közös értékeinek az emberek és az európai intézmények közötti megosztása érdekében annak biztosítására, hogy május 9. az európai integráció alapító nyilatkozatának megünneplése mellett lehetőséget nyújtson a legnagyobb kihívások, például a migrációval, a biztonsággal és a gazdasággal kapcsolatos feladatok átgondolására is?

3.              hozott-e a Bizottság olyan intézkedéseket, amelyek révén az Európa-napot az uniós polgárok értékeinek elismerése napjaként kívánja népszerűsíteni?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. július 24.Jogi nyilatkozat