Interpelacije
PDF 180kWORD 16k
8. junij 2018
G-000006/2018

Večja interpelacija za pisni odgovor z razpravo G-000006/2018

za Komisijo

Člen 130b poslovnika

Ivan Jakovčić

v imenu skupine ALDE


  Zadeva:              Priznanje dneva Evrope kot praznika za spodbujanje vrednot EU

V spomin na deklaracijo, ki jo je Robert Schuman razglasil 9. maja 1950, na ta dan obeležujemo dan Evrope. Ta datum tradicionalno velja za datum, ko se je gradnja današnje Evropske unije začela. Po eni strani je ta dan namenjen ozaveščanju, da EU temelji na načelih pravne države in demokracije, ter opozarja na to, kako EU življenje ljudi spreminja na bolje. Po drugi strani pa je dan Evrope priložnost za navezovanje tesnejših stikov med državljani, premagovanje vse večjega občutka oddaljenosti med državljani in evropskimi institucijami in preprečevanje nastrojenosti proti EU, ki obstaja v nekaterih delih EU. Ob upoštevanju navedenega:

1.              Ali bi Komisija spodbudila države članice, naj dan Evrope priznajo kot praznik, in če da, kako?

2.              Ali lahko Komisija navede, kateri ukrepi so že bili sprejeti, da bi državljani in evropske institucije delili skupne vrednote EU, zato da 9. maj ne bo samo dan obeležitve ustanovne izjave evropskega povezovanja, temveč tudi priložnost za razmislek o glavnih izzivih, npr. na področju migracij, varnosti in gospodarstva?

3.              Ali že obstajajo ukrepi, s katerimi Komisija spodbuja dan Evrope kot dan priznavanja vrednot državljanov EU?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 24. julij 2018Pravno obvestilo