Zastupnička pitanja
PDF 183kWORD 16k
8. studenog 2018.
G-000007/2018

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom G-000007/2018

upućeno Komisiji

članak 130b

Ivan Jakovčić

u ime Kluba ALDE


  Predmet:  Ekološki uzgoj i oznake zemljopisnog podrijetla za jačanje konkurentnosti poljoprivrede EU-a

Potražnja za visokokvalitetnim i tradicionalnim proizvodima raste, kako u Europi tako i u svijetu. Takvi proizvodi održavaju raznolikost poljoprivredne proizvodnje u Uniji, potiču rast za male poljoprivrednike i mala i srednja poduzeća te štite prirodne resurse i krajolik.

Ekološki uzgoj danas je jedan od najdinamičnijih sektora poljoprivrede EU-a, tj. vrijedi oko 27 milijardi eura, a u posljednjem je desetljeću porastao za 125%. U međuvremenu, zahvaljujući programima kvalitete u vezi s oznakama zemljopisnog podrijetla (zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zajamčeno tradicionalni specijaliteti (ZTS)) nazivi proizvoda štite se od zlouporabe te se podiže razina povjerenja potrošača.

Sinergije između ekološkog uzgoja i oznaka zemljopisnog podrijetla stimuliraju i potiču konkurentnost poljoprivrede EU-a te istovremeno jamče najvišu kvalitetu prehrambenih i drugih proizvoda. Tim se sinergijama može poboljšati zaštita poljoprivrednih proizvoda EU-a na međunarodnoj razini i u okviru međunarodnih sporazuma, uz istovremeno pružanje odgovora na pogoršanje kvalitete tla koje ugrožava dugoročnu stabilnost opskrbe hranom.

1.  S obzirom na reformu ZPP-a nakon 2020., koje konkretne mjere Komisija predviđa kako bi pružila veću podršku sektoru ekološkog uzgoja i europskim programima kvalitete u vezi s oznakama zemljopisnog podrijetla?

2.  Koje se mjere poduzimaju radi očuvanja i unaprjeđenja poljoprivrednih proizvoda EU-a u okviru međunarodnih trgovinskih sporazuma?

 

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 19. prosinca 2018.Pravna napomena