Interpelări
PDF 184kWORD 16k
8 noiembrie 2018
G-000007/2018

Interpelare majoră cu solicitare de răspuns scris și dezbatere G-000007/2018

adresată Comisiei

Articolul 130b din Regulamentul de procedură

Ivan Jakovčić

în numele Grupului ALDE


  Subiect:  Agricultura ecologică și indicațiile geografice pentru a consolida competitivitatea agriculturii UE

Cererea de produse tradiționale și de înaltă calitate este în creștere, atât în Europa, cât și în întreaga lume. Aceste produse mențin diversitatea producției agricole în cadrul Uniunii, stimulează creșterea pentru micii fermieri și IMM-uri și protejează resursele naturale și peisajul.

Agricultura ecologică este în prezent unul dintre cele mai dinamice sectoare ale agriculturii UE: valoarea sa este de aproximativ 27 miliarde EUR și a crescut cu 125% în ultimul deceniu. Între timp, sistemele de calitate care reglementează indicațiile geografice ale UE (DOP, IGP și STG) permit protejarea denumirilor produselor împotriva utilizării abuzive și creșterea nivelului de încredere a consumatorilor.

Sinergiile dintre agricultura ecologică și indicațiile geografice stimulează și îmbunătățesc competitivitatea agriculturii UE, garantând totodată cea mai înaltă calitate a produselor și a produselor alimentare. Aceste sinergii pot îmbunătăți protecția produselor agricole ale UE la nivel internațional și în cadrul acordurilor internaționale, oferind în același timp un răspuns la deteriorarea calității solului care amenință stabilitatea pe termen lung a aprovizionării cu alimente.

1.  În ceea ce privește reforma PAC post-2020, ce măsuri specifice intenționează Comisia să ia pentru a oferi mai mult sprijin sectorului ecologic și sistemelor de calitate care reglementează indicațiile geografice din UE?

2.  Ce măsuri se iau pentru conservarea și consolidarea produselor agricole ale UE în cadrul acordurilor comerciale internaționale?

 

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 19 decembrie 2018Notă juridică