Interpelări
PDF 105kWORD 19k
28 martie 2017
K-000001/2017(ASW)
Răspuns dat de dna vicepreședintă Mogherini în numele Comisiei
Referința întrebării: K-000001/2017

De la începutul anului 2017, autoritățile israeliene au anunțat în repetate rânduri construcția sau elaborarea de planuri previzionale pentru aproape 6 000 de locuințe noi în colonii.

ÎR/VP nu a avut cunoștință în prealabil de aceste anunțuri. În semn de răspuns, domnia sa a afirmat, în cadrul unei declarații la 1 februarie 2017, că UE se opune cu fermitate politicii de extindere a coloniilor, care este considerată ilegală din perspectiva dreptului internațional, apreciere reiterată de Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU. Această politică pune sub semnul întrebării perspectiva unei soluții viabile bazate pe coexistența a două state, care riscă să devină chiar irealizabilă. ÎR/VP a clarificat, de asemenea, faptul că a transmis obiecții și și-a exprimat deosebita îngrijorare în contactele cu autorități israeliene de la toate nivelurile.

La 7 februarie 2017, ÎR/VP a condamnat adoptarea, de către Knessetul israelian, la 6 februarie 2017, a „Legii privind regularizarea”, care autorizează efectiv confiscarea de terenuri palestiniene aflate în proprietate privată și situate pe teritoriile ocupate, precum și „legalizarea” avanposturilor. În declarația sa, ÎR/VP a reiterat faptul că UE, în concordanță cu Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU, consideră că, din perspectiva dreptului internațional, coloniile israeliene din teritoriile palestiniene sunt ilegale, condamnând, în același timp, recentele anunțuri.

ÎR/VP și-a afirmat sprijinul ferm față de parteneriatul dintre UE și statele sale membre cu restul comunității internaționale, în special cu Cvartetul, care include Statele Unite ale Americii, Organizația Națiunilor Unite și Rusia, precum și statele arabe, în vederea reimpulsionării procesului de pace. Domnia sa întreține în mod regulat contacte cu toate aceste părți interesate pentru a explica pozițiile de bază ale UE.

Notă juridică