Povratak na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Zastupnička pitanja
PDF 32kWORD 19k
28. ožujka 2019.
K-000001/2019(ASW)
Odgovor g. Mimice u ime Europske komisije
Referentna oznaka pitanja: K-000001/2019

Nakon Odluke Vijeća iz ožujka 2016. o okončanju konzultacija s Republikom Burundijem na temelju članka 96. Sporazuma o partnerstvu između članica Skupine afričkih, karipskih i pacifičkih država s jedne strane i Europske zajednice i njezinih država članica s druge strane(1), službe Komisije i Europska služba za vanjsko djelovanje sporazumjele su se s Komisijom Afričke unije u pogledu posebnog mehanizma plaćanja kako bi se osiguralo da se sredstva EU-a kojima se podupire burundijski kontingent u potpunosti dodjeljuju za plaće vojnih snaga. Otad Komisija Afričke unije isplaćuje sredstva na bankovne račune vojnika bez ometanja burundijske vlade. Mehanizam plaćanja je rigorozan. Za dva početna ugovora koji obuhvaćaju financiranje EU-a od siječnja 2016. do ožujka 2017. (AMISOM XV i AMISOM XVI) već je provedena revizija, pri čemu su pridržavanje dogovorenog režima plaćanja i kontrolni mehanizmi provjereni u okviru posebnih ciljeva revizija. U konačnim izvješćima tih revizija prepoznaje se primjerenost kontrolnog mehanizma koji je uspostavila Komisija Afričke unije te se potvrđuje zakonitost i pravilnost transakcija u sklopu pravnog okvira ugovora EU-a. Osim toga, u njima je potvrđena usklađenost isplata pojedinim vojnicima i registra burundijskog kontingenta razmještenog u okviru AMISOM-a. Trenutačno je u tijeku treći ugovor koji obuhvaća rashode od travnja do prosinca 2017. (AMISOM XVII).

Istodobno s pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.–2027. zakonodavna tijela sad raspravljaju o prijedlogu novog Europskog instrumenta mirovne pomoći. Instrument će se temeljiti na najboljoj praksi stečenoj u okviru Instrumenta mirovne pomoći za Afriku i mehanizma Athena te će se njime nastaviti štititi i jamčiti zaštita financijskih interesa EU-a.

(1)https://euroalert.net/oj/53221/council-decision-eu-2016-394-of-14-march-2016-concerning-the-conclusion-of-consultations-with-the-republic-of-burundi-under-article-96-of-the-partnership-agreement-between-the-members-of-the-african-caribbean-and-pacific-group-of-states-of-the-one-part-and-the-european-community-and-its-member-states-of-the-other-part

Posljednje ažuriranje: 6. svibnja 2019.Pravna napomena