Vissza az Europarl portálra

Choisissez la langue de votre document :

Interpellációk
PDF 32kWORD 19k
2019. március 28.
K-000001/2019(ASW)
Neven Mimica válasza az Európai Bizottság nevében
A kérdés hivatkozási száma: K-000001/2019

A Burundival az AKCS–EU partnerségi megállapodás 96. cikke szerint folytatott konzultációk lezárásáról szóló, 2016. márciusi tanácsi határozatot(1) követően a Bizottság szolgálatai és az EKSZ megállapodtak az Afrikai Unió (AU) Bizottságával egy különleges kifizetési mechanizmusról, melynek célja biztosítani, hogy a burundi kontingens támogatását szolgáló uniós forrásokat teljes körűen a katonák fizetésére fordítsák. Azóta a forrásokat az Afrikai Unió (AU) Bizottsága a katonák bankszámláira irányítja a burundi kormány bármilyen beavatkozása nélkül. A kifizetési mechanizmus szigorú. A 2016. január és 2017. március közötti uniós finanszírozásra vonatkozó két eredeti szerződést (Amisom XV és Amisom XVI) már auditálták, melynek során az elfogadott kifizetési rendszer betartását és a kontrollintézkedések elvégzését ellenőrizték az auditok konkrét célkitűzéseinek részeként. Az utóbbi auditok zárójelentései szerint az AU Bizottsága által bevezetett kontrollrendszer megfelelő és megerősítést nyert, hogy az ügyletek jogszerűek és szabályszerűek az uniós szerződések jogi keretén belül. A zárójelentésekben megerősítették továbbá, hogy a katonáknak teljesített kifizetések megfelelnek az Afrikai Unió szomáliai missziója (Amisom) keretében bevetett burundi kontingens névjegyzékének. A 2017 áprilisa és decembere közötti kiadásokat fedező harmadik szerződés (Amisom XVII) jelenleg folyamatban van.

Az új Európai Békekeretre irányuló javaslatot jelenleg tárgyalják a jogalkotó hatóságok a 2021–2027-re szóló többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalásokkal párhuzamosan. A békekeret támaszkodni fog az Afrikai Békekeret és az Athéné mechanizmus bevált módszereire, és a jövőben is biztosítja és előmozdítja az EU pénzügyi érdekeinek védelmét.

(1)https://euroalert.net/oj/53221/council-decision-eu-2016-394-of-14-march-2016-concerning-the-conclusion-of-consultations-with-the-republic-of-burundi-under-article-96-of-the-partnership-agreement-between-the-members-of-the-african-caribbean-and-pacific-group-of-states-of-the-one-part-and-the-european-community-and-its-member-states-of-the-other-part

Utolsó frissítés: 2019. április 11.Jogi nyilatkozat