Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000062/2014

Podneseni tekstovi :

O-000062/2014 (B8-0031/2014)

Rasprave :

PV 15/09/2014 - 20

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 193kWORD 29k
5. rujna 2014.
O-000062/2014
Pitanje za usmeni odgovor O-000062/2014
upućeno Komisiji
članak 128
Daniel Caspary, Christofer Fjellner, Salvatore Cicu, Santiago Fisas Ayxelà, Gabrielius Landsbergis, Franck Proust, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Tokia Saïfi, Adam Szejnfeld, Iuliu Winkler, Bendt Bendtsen, Reimer Böge, Seán Kelly, Gabriel Mato, Fernando Ruas, József Szájer, Jarosław Leszek Wałęsa, Pablo Zalba Bidegain, u ime Kluba PPE
Emma McClarkin, u ime Kluba ECR

 Predmet: OSP+ (Opći sustav povlastica) i usklađenost s Konvencijom o najnižoj dobi: slučaj Bolivije

Konvencija Međunarodne organizacije rada koja se odnosi na najnižu dob za zaposlenje jedna je od 27 konvencija koje moraju ratificirati države koje zadovoljavaju kriterije za dobivanje prava na korištenje OSP-a + (posebni mehanizam u okviru Općeg sustava povlastica koji nudi poticaje za održivi razvoj i dobro upravljanje). Osim toga, ako dotične države i dalje namjeravaju koristiti prednosti preferencijalnih carinskih stopa, „u posljednjim dostupnim zaključcima nadzornih tijela ne smije biti utvrđen ozbiljan propust u učinkovitoj provedbi bilo koje od tih konvencija”.

U Konvenciji o najnižoj dobi od država koje će je ratificirati zahtijeva se da provode nacionalnu politiku kojom se osigurava učinkovito ukidanje dječjeg rada i postupno povećava najniža dob za zaposlenje ili rad.

Te države u skladu s odredbama Konvencije same utvrđuju najnižu dob za zaposlenje, koja ne smije biti niža od 15 godina starosti. Na ograničeno razdoblje moguće je utvrditi i granicu od 14 godina starosti. Zakonom se može predvidjeti i lakši rad za djecu između 13 i 15 godina starosti kojim se ne ugrožava njihovo zdravlje ili školske obveze. Za rad kojim bi se „moglo ugroziti zdravlje, sigurnost ili moral mladih” utvrđena je najniža dob od 18 godina starosti.

Bolivija je ratificirala Konvenciju o najnižoj dobi te najnižom dobi za zaposlenje proglasila 14 godina starosti. Od 1. siječnja 2014. Bolivija koristi carinske povlastice u okviru novog mehanizma OSP+. Europski parlament izrazio je podršku dotičnom delegiranom aktu, koji je uključivao Boliviju.

Na temelju službenog prijedloga Sindikata zaposlene djece i mladih Bolivije, bolivijski Kongres je 2. srpnja 2014. donio novi zakon o dječjim pravima u kojemu je najniža dob za zaposlenje smanjena s 14 na 12, odnosno, u slučaju samozapošljavanja, na 10 godina starosti.

U svjetlu gore navedenih kriterija za dobivanje prava na korištenje OSP-a + i novog zakonodavstva u Boliviji, smatra li Komisija da Bolivija njime na očiti način krši odredbe Konvencije o najnižoj dobi, čije je poštovanje uvjet za dobivanje prava na OSP+? Osim toga, može li Komisija navesti hoće li detaljno analizirati sadržaj novog bolivijskog zakona o dječjim pravima i tu analizu uzeti u obzir u izvješću o rezultatima Bolivije u okviru raspoloživosti za OSP+ kako bi odlučila je li u učinkovitoj provedbi Konvencije u toj zemlji utvrđen bilo kakav ozbiljan propust?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena