A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000062/2014

Előterjesztett szövegek :

O-000062/2014 (B8-0031/2014)

Viták :

PV 15/09/2014 - 20

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 197kWORD 29k
2014. szeptember 5.
O-000062/2014
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000062/2014
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Daniel Caspary, Christofer Fjellner, Salvatore Cicu, Santiago Fisas Ayxelà, Gabrielius Landsbergis, Franck Proust, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Tokia Saïfi, Adam Szejnfeld, Iuliu Winkler, Bendt Bendtsen, Reimer Böge, Seán Kelly, Gabriel Mato, Fernando Ruas, József Szájer, Jarosław Leszek Wałęsa, Pablo Zalba Bidegain, a(z) PPE képviselőcsoport nevében
Emma McClarkin, a(z) ECR képviselőcsoport nevében

 Tárgy: GSP+ (általános vámkedvezmény-rendszer) és a foglalkoztatás alsó korhatáráról szóló egyezmény: Bolívia ügye

A foglalkoztatás alsó korhatáráról szóló ILO-egyezmény azon 27 egyezmény egyike, melyet a GSP+ rendszerre (az általános vámkedvezmény-rendszer alatti külön szabályozás, amely ösztönzőket kínál a fenntartható fejlődéshez és a jó kormányzáshoz) jogosult államoknak meg kell erősíteniük. Továbbá, amennyiben a szóban forgó államok továbbra is szeretnének az általános vámkedvezmény-rendszer előnyeiből részesülni, az ellenőrző szervek által tett legújabb megállapítások nem állapíthatnak meg súlyos kötelezettségszegést az említett egyezmények tényleges végrehajtása terén.

A foglalkoztatás alsó korhatáráról szóló egyezmény megköveteli, hogy az azt megerősítő államok olyan nemzeti politikát folytassanak, amely biztosítja a gyermekmunka tényleges eltörlését, és fokozatosan felemeli a foglalkoztatás vagy munkába állás alsó korhatárát.

Rendelkezései értelmében az országok szabadon állapíthatják meg a munkavállalás alsó korhatárát, amelynek legalább 15 évnek kell lennie. Meghatározott ideig a 14 éves korhatár is lehetséges. A jogszabályok 13–15 éves korúaknak is engedélyezik az olyan könnyű munkát, amely nem károsítja egészségüket, és nem hátráltatja tanulmányaikat. 18 év az alsó korhatára minden olyan munkának, amely „valószínűen veszélyezteti a fiatalkorúak egészségét, biztonságát vagy erkölcseit”.

Bolívia megerősítette a foglalkoztatás alsó korhatáráról szóló egyezményt, és a 14 éves életkort jelölte meg a munkavállalás alsó korhatáraként. 2014. január 1-je óta Bolívia vámkedvezményekben részesült az új GSP+ rendszer keretében. Az Európai Parlament támogatta a vonatkozó felhatalmazáson alapuló jogi aktust, amely kiterjedt Bolíviára is.

A Gyermek- és Fiatalkorú Munkavállalók Bolíviai Uniójának 2014. július 2-i hivatalos javaslatát követően a bolíviai kongresszus új gyermekjogi törvényt fogadott el, amely a foglalkoztatás alsó korhatárát 14-ről 12 évre, vagy önfoglalkoztatás esetén egyenesen 10 évre szállította le.

A fenti GSP+ kritériumok és az új bolíviai jogszabály fényében nem gondolja-e úgy a Bizottság, hogy ezzel az új jogszabállyal Bolívia prima facie megszegi a foglalkoztatás alsó korhatáráról szóló egyezményt, amelyet pedig be kell tartani ahhoz, hogy egy ország a GSP+ rendszer előnyeiből részesülhessen? Jelezné-e továbbá a Bizottság, hogy fogja-e részletesen elemezni az új bolíviai gyermekjogi törvény tartalmát, és figyelembe veszi-e ezt az elemzést Bolívia GSP+ „eredménytáblájánál” annak megállapítása érdekében, hogy történt-e súlyos kötelezettségszegés az említett egyezmények tényleges végrehajtása terén?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat