Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000085/2014

Podneseni tekstovi :

O-000085/2014 (B8-0043/2014)

Rasprave :

PV 25/11/2014 - 16
CRE 25/11/2014 - 16

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 191kWORD 29k
17. studenog 2014.
O-000085/2014
Pitanje za usmeni odgovor O-000085/2014
upućeno Komisiji
članak 128
Birgit Sippel, Juan Fernando López Aguilar, u ime Kluba S&D
Cecilia Wikström, Maite Pagazaurtundúa Ruiz, u ime Kluba ALDE
Judith Sargentini, Josep-Maria Terricabras, u ime Kluba Verts/ALE
Cornelia Ernst, Marina Albiol Guzmán, u ime Kluba GUE/NGL
Laura Ferrara, Ignazio Corrao, u ime Kluba EFDD

 Predmet: Protjerivanje po kratkom postupku i predložena legalizacija "vrućih vraćanja migranata" u Španjolskoj
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

U posljednje su vrijeme česta izvješća nevladinih i međunarodnih organizacija o protjerivanjima migranata po kratkom postupku i o pretjeranoj upotrebi sile koju španjolska policija primjenjuje protiv migranata koji pokušavaju ući u španjolske gradove Ceutu i Melillu u sjevernoj Africi. Najmanje 15 migranata poginulo je 6. veljače 2014. u vodama uz obalu Ceute nakon što su pripadnici španjolske civilne garde na njih ispalili gumene metke i suzavac. U Španjolskoj je u tijeku sudska istraga o tim smrtima.

Španjolska vlada sada predlaže usvajanje amandmana na nacrt zakona o javnoj sigurnosti kojim bi se omogućila izmjena organskog zakona 4/2000 o pravima i slobodama stranaca u Španjolskoj i tako legaliziralo „vruće vraćanje migranata” (nezakonito protjerivanje osoba sa španjolskog državnog područja bez potrebe provođenja bilo kakvih nužnih pravnih postupaka u vezi s tim osobama). Predloženim bi se amandmanom omogućilo protjerivanje ilegalnih migranata uhvaćenih na granici Ceute i Melille, a da im se ne zajamče pravičan postupak i postupovna prava.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muiznieks, Odbor UN-a za ljudska prava i brojne nevladine organizacije aktivne na području prava migranata izrazili su zabrinutost da bi to moglo dovesti do nekontroliranog protjerivanja po kratkom postupku i kolektivnog protjerivanja migranata kojima nije ponuđen nikakav učinkovit pravni lijek. Predloženi amandman mogao bi biti u suprotnosti s člankom 13. španjolskog Ustava i člancima 18. (pravo na azil) i 19. (zaštita u slučaju kolektivnog protjerivanja i načelo zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja imigranata) Povelje Europske unije o temeljnim pravima te u suprotnosti s međunarodnim pravom o izbjeglicama.

S obzirom na navedeno:

1. Smatra li Komisija da je ta praska u skladu sa slovom i duhom zakona EU-a, uključujući Povelju EU-a o temeljnim pravima, i/ili u skladu sa zajedničkim europskim vrijednostima?

2. Koje mjere Komisija planira poduzeti kako bi riješila povrede prava koje su već počinjene?

3. Koje mjere Komisija planira poduzeti kako bi spriječila takve povrede u budućnosti?

4. Smatra li Komisija da bi planirana zakonodavna reforma bila u skladu s pravom EU-a?

5. Planira li Komisija poduzeti ikakve mjere s time u vezi?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena