Parlamenti kérdések
PDFWORD
2015. április 21.
O-000043/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000043/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Monika Hohlmeier, Roberta Metsola, Elisabetta Gardini, Giovanni La Via, Elissavet Vozemberg, Michał Boni, Barbara Matera, Salvatore Domenico Pogliese, Alessandra Mussolini, Lorenzo Cesa, Lara Comi, Carlos Coelho, Daniel Buda, a(z) PPE képviselőcsoport nevében

 Tárgy: A migránsokat szállító hajók legutóbb bekövetkezett tragédiái a Földközi-tengeren

Félő, hogy akár 900 ember életét vesztette, miután 2015. április 18-án, szombaton egy migránsokat szállító halászhajó felborult Líbia partjainál. A baleset egy a Líbia vizeihez közel eső területen történt, 193 kilométerre az olasz Lampedusa szigetétől.

Az esemény a jelenleg Líbiából az olasz partok felé tartó menekülthullámhoz köthető. Az év eleje óta több mint 1500 ember vesztette életét, miközben megpróbált Európába jutni. A közeljövőben több erőforrásra lesz szükség a Földközi-tenger övezetében az életmentésre és az emberkereskedő hálózatok határozott felszámolására. A fentiek fényében kérjük a Bizottságot a következő kérdések megválaszolására:

– Fontolóra veszi-e egy közös EU–ENSZ haditengerészeti művelet végrehajtását Líbia partjainál az emberkereskedelem megfékezésére, a bűnözői és terroristahálózatok felszámolására (különös tekintettel a Líbia kikötőiben működőkre), tehát az életmentésre?

– Milyen konkrét terve van a Bizottságnak arra, hogy rávegye a tagállamokat, hogy több (személyi vagy tárgyi) erőforrással járuljanak hozzá a közös mentőakciókhoz, amelyeknek célja az életmentés és a migránsok, valamint a mentőcsapatok védelme a nemzetközi vizeken működő terroristák és bűnözők ellen.

– Fog-e javasolni iránymutatásokat egy olyan válságkezelési mechanizmusra, amely magába foglalja a menedékkérők uniós szintű elosztásának rendszerét az érintett tagállamok terheinek enyhítésére?

– Mi az eredménye az Afrikai Unióval, az Arab Ligával, valamint a származási és tranzitországokkal folytatott uniós párbeszédnek arra vonatkozó kötelezettségeik tekintetében, hogy saját területükön hogyan bánnak a menedékkérőkkel és mit tesznek az emberkereskedelem ellen folytatott küzdelemmel kapcsolatban?

– Hogyan tervezi megerősíteni a Frontex emberi erőforrásait és költségvetését, és támogatást nyújtani a leginkább érintett tagállamok számára, hogy azok hatékonyan hozzá tudjanak járulni a kiterjesztett kereső- és mentőakciókhoz és az EU partvonalának biztosításáért végrehajtott műveletekhez?

– Hajlandó-e késedelem nélkül megerősíteni az EUROPOL „Mare” Közös Operatív Csapat (JOT) szerepét, amely a migránsok ezreinek haláláért felelős könyörtelen bűnözők elleni küzdelem kulcsfontosságú koordinátora?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat