Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000051/2015

Predložena besedila :

O-000051/2015 (B8-0551/2015)

Razprave :

PV 20/05/2015 - 20
CRE 20/05/2015 - 20

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 181kWORD 28k
7. maj 2015
O-000051/2015
Vprašanje za ustni odgovor O-000051/2015
za Svet
Člen 128 poslovnika
Marita Ulvskog, v imenu Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve

 Zadeva: Pobuda za zaposlovanje mladih - potreba po hitrem začetku izvajanja na ravni držav članic
 Odgovor na plenarnem zasedanju 

Kriza je v številnih državah članicah in regijah povzročila zaskrbljujoče stopnje brezposelnosti mladih. Številni mladi ne morejo najti prve zaposlitve in samostojno zaživeti kot odrasli. Leta 2013 je bila sprejeta pobuda o zaposlovanju mladih kot nujen ukrep za reševanje tega vprašanja. Njen namen je zagotoviti finančna sredstva za spodbujanje zaposlovanja mladih v najbolj prizadetih regijah v EU, tudi z vzpostavitvijo programov jamstva za mlade. Finančna sredstva za pobudo so bila zagotovljena že vnaprej, da bi omogočili njeno hitro izvajanje, od 1. septembra 2013 pa jih je mogoče tudi črpati.

Kljub temu, da se program izvaja že več kot eno leto, dejanski rezultati niso v skladu s prvotnimi pričakovanji. Ukrepi, ki naj bi omogočili hitro črpanje sredstev, niso pripomogli k hitremu in učinkovitemu izvajanju pobude. Priložnosti za takojšnje reševanje vprašanja brezposelnosti mladih so ostale neizkoriščene.

Pobudo za zaposlovanje mladih je najprej predlagal Evropski svet. Kljub temu pa leto in pol potem, ko je bilo omogočeno črpanje sredstev, države članice sredstev še zdaleč niso izkoristile kot pričakovano, napredek pa je neenakomeren. Kaj, razen pomanjkanja likvidnosti za začetek izvajanja pobude, kar naj bi rešili s predlaganim znatnim povečanjem predhodnega financiranja, ovira države članice pri črpanju sredstev? Kako namerava Svet takoj spodbuditi hitro in učinkovito izvajanje pobude?

Splošno gledano države članice, kjer je brezposelnost mladih največja, posledice krize pa najbolj občutne, zaostajajo pri uporabi sredstev v okviru pobude in izvajanju programov jamstva za mlade, za kar pa so potrebne dolgoročne politike. Kaj konkretno jih ovira? Katere izboljšave lahko Svet zagotovi? Ali lahko Svet zagotovi zanesljivo financiranje pobude za zaposlovanje mladih tudi potem, ko bodo predhodno zagotovljena sredstva izčrpana?

Parlament pričakuje, da se bodo dodatna sredstva v okviru predhodnega financiranja porabila hitro in učinkovito ter usmerila v doseganje rezultatov, in sicer v roku 12 mesecev po začetku veljavnosti spremenjene uredbe. Katere ukrepe namerava Svet sprejeti, da bi mladim brezposelnim in Parlamentu zagotovil, da bo črpanje sredstev res potekalo hitro? Kako namerava mladim brezposelnim, Parlamentu in drugim deležnikom poročati o napredku? Ali lahko obljubi, da bo šest mesecev po začetku veljavnosti spremenjene uredbe opravljena ocena napredka? Kaj namerava storiti, če kljub povečanju predhodnega financiranja, ki sedaj poteka, rezultati ne bodo v skladu s pričakovanji?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo