Parlamentin kysymys - O-000079/2015Parlamentin kysymys
O-000079/2015

Ihmiskaupan sukupuolinäkökohdat

Suullisesti vastattava kysymys O-000079/2015
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Iratxe García Pérez, Catherine Bearder, Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnan puolesta

Menettely : 2015/2744(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
O-000079/2015
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
O-000079/2015 (B8-0568/2015)
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

Ihmiskauppa merkitsee räikeää perusoikeuksien loukkausta ja on vakava järjestäytyneen rikollisuuden muoto, joka vaikuttaa naisiin, miehiin, tyttöihin ja poikiin. He joutuvat kaupankäynnin kohteiksi erilaisissa olosuhteissa, ja tarvitsevat siksi sukupuolen mukaan eriytettyä apua ja tukea kuten direktiivissä 2011/36/EU on todettu. Eurostatin mukaan naisia on 68 prosenttia ihmiskaupan uhreista, miehiä 17 prosenttia, tyttöjä 12 prosenttia ja poikia 3 prosenttia.

Komissio on seurannut tämän direktiivin täytäntöönpanon edistymistä jäsenvaltioissa esimerkiksi ihmiskaupan hävittämiseen tähtäävän EU:n strategian kautta, jonka puitteissa naisiin kohdistuva väkivalta ja sukupuolten eriarvoisuus on määritetty ihmiskaupan perimmäisiksi syiksi.

Kun otetaan huomioon, että ihmiskaupan tunnustetaan olevan sukupuolen mukaan eriytynyt ilmiö, mitä konkreettisia toimenpiteitä komissio aikoo toteuttaa lisätäkseen tietämystä ihmiskaupan sukupuolinäkökohdista?

Komission olisi pitänyt esittää 6. huhtikuuta 2015 mennessä kertomus, jossa arvioidaan jäsenvaltioiden direktiivin 2011/36/EU noudattamiseksi toteuttamia toimenpiteitä. Milloin komissio voi esittää tämän kertomuksen? Millä toimenpiteillä komissio aikoo puuttua viivästyksiin kyseisen direktiivin täytäntöönpanossa ja sen noudattamisessa jäsenvaltioissa? Katsooko komissio, että jäsenvaltioissa, joissa direktiivi on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä, täytäntöönpano on toteutettu asiaankuuluvasti, niin että direktiivin tavoitteet saavutetaan?

Kun otetaan huomioon, että nykyisen strategian täytäntöönpano päättyy vuonna 2016, aikooko komissio liittää tulevaan strategiaan selkeän sukupuolinäkökulman ja asettaa etusijalle ihmiskaupan uhrien oikeudet ja heidän erityistarpeensa sekä kiinnittää erityistä huomiota ihmiskaupan uusiin menetelmiin? Ihmiskaupan uhreihin keskittyvässä ihmisoikeuksiin perustuvassa lähestymistavassa on pyrittävä vähentämään kysyntää ihmiskaupan kaikissa muodoissa, myös seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksiin harjoitettavassa ihmiskaupassa, joka on yleisin hyväksikäytön muoto. Mitä konkreettisia toimenpiteitä komissio aikoo toteuttaa määrittääkseen parhaat käytännöt jäsenvaltioiden jaettavaksi tätä uutta strategiaa silmällä pitäen? Mitä sukupuolen mukaan eriytettyjä toimenpiteitä komissio aikoo toteuttaa ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja sen tarjonnan ja kysynnän vähentämiseksi?