Eljárás : 2015/2771(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000080/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000080/2015 (B8-0569/2015)

Viták :

PV 08/09/2015 - 17
CRE 08/09/2015 - 17

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 194kWORD 29k
2015. június 24.
O-000080/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000080/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Antonio Tajani, Andreas Schwab, a(z) PPE képviselőcsoport nevében
Evelyne Gebhardt, a(z) S&D képviselőcsoport nevében
Dita Charanzová, Reinhard Bütikofer

 Tárgy: A szabadfoglalkozású tevékenységek megerősítését célzó cselekvési irányvonalak nyomon követése
 Válasz a plenáris ülésen 

A szabad foglalkozások jellemzője, hogy személyes, független és szellemi szolgáltatást nyújtanak, valamint hogy magas szintű szakképesítést tesznek szükségessé az ügyfél, valamint a közösség érdekeinek kiszolgálása érdekében. A Bizottság szerint a szabadfoglalkozású tevékenységek jelentős mértékben hozzájárulnak az Európai Unió gazdaságához. A társadalom javára vannak azáltal, hogy olyan területeken szolgálják a közérdeket, mint az egészségügy, az igazságszolgáltatás és a biztonság, ezenkívül az innováció és a munkahelyteremtés ösztönzői, ezért fontos eszközt jelentenek a jelenleg számos tagállamot sújtó gazdasági és szociális válságból történő kilábalás elősegítéséhez. A szabadfoglalkozású tevékenységekre vonatkozó európai jogszabályi keret, amelyre specifikus szakmai szabályok vonatkoznak, nemzeti szinten szakmai testületek felügyelete alá tartozik, és tartalmazza többek között a szakmai képesítésekről szóló 2013/55/EU irányelvet és a 2006/123/EK szolgáltatási irányelvet. A Bizottság az elmúlt években teljes mértékben elismerte a szabadfoglalkozásúak vállalkozói potenciálját. Hasonló módon a Parlament mindig is hangsúlyozta és elismerte a szabadfoglalkozásúak kiemelt jelentőségét.

2014-ben a „Vállalkozás 2020” cselekvési terv keretében „A szabadfoglalkozású tevékenységek megerősítése” névvel létrehoztak egy munkacsoportot annak érdekében, hogy felmérjék a szabadfoglalkozású vállalkozók sajátos szükségleteit, amelyek közé tartozik például az egyszerűsítés, a nemzetköziesítés és a forráshoz jutás. A szabad foglalkozásokról megrendezett 2014. április 9-i konferencián a munkacsoport bemutatta cselekvési irányvonalait, melyek a következők: 1. vállalkozói tevékenységekkel kapcsolatos oktatás és képzés; 2. a piacokhoz való hozzáférés; 3. forráshoz jutás; 4. a szabályozásból eredő terhek csökkentése; valamint 5. az uniós szintű képviselet és részvétel megerősítése.

Ennek fényében tud-e felvilágosítást adni a Bizottság arról, hogy a munkacsoport tevékenységeit, valamint a bemutatott cselekvési irányvonalakat illetően melyek a következő lépések? Létezik-e ütemterv az említett cselekvési irányvonalak végrehajtására vonatkozóan?

A munkacsoport szerint tervbe kell venni a szabad foglalkozások erőteljesebb bevonását a Bizottság munkájába. Hogyan kívánja a Bizottság ezt elérni?

Ezzel egyidejűleg a Bizottság feltérképezi a szabályozott szakmák és szakemberek mobilitását a tagállamokban. Hogyan értékeli a Bizottság a jelenlegi helyzetet?

Az elkövetkező években milyen jogalkotási vagy nem jogalkotási kezdeményezések várhatóak általában a szabad foglalkozásokat illetően?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat