Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000099/2015

Indgivne tekster :

O-000099/2015 (B8-0759/2015)

Forhandlinger :

PV 05/10/2015 - 13
CRE 05/10/2015 - 13

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 7kWORD 26k
15. september 2015
O-000099/2015
Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000099/2015
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 128
David Martin, Alessia Maria Mosca, for S&D-Gruppen

 Om: Kontrol med eksporten af produkter med dobbelt anvendelse efter Hacking Team-afsløringerne
 Besvarelse på plenarmøde 

I sommer oplevede vi hackingen af Hacking Team, en italiensk virksomhed, som sælger spyware over hele verden. Disse værktøjer gør det muligt for regeringer og andre brugere at kontrollere og registrere hver eneste digitale bevægelse, som en person foretager. Lækkede interne dokumenter viser, at disse værktøjer er blevet solgt til regeringer i lande, hvis menneskerettighedssituation EU har kritiseret, herunder Aserbajdsjan, Bahrain, Egypten, Marokko og Usbekistan. Dokumenterne viser endvidere, at Hacking Team muligvis har overtrådt EU-sanktionerne mod Rusland og Sudan ved at sælge systemer, som kan anvendes til at krænke journalisters, politiske modstanderes og menneskerettighedsforkæmperes menneskerettigheder. Selv om denne virksomhed måske forsvinder efter hackingen, vil den teknologi, som den har solgt, og den industrigren, som den tilhører, fortsat bestå. Dette marked er stort set ureguleret. Det er nødvendigt med åbenhed og ansvarlighed omkring salget af disse værktøjer med dobbelt anvendelse, som krænker privatlivets fred. Interne due diligence-procedurer og selvregulering er ikke tilstrækkelig til at forhindre markedsføring og salg af disse systemer fra EU til nogle af verdens værste menneskerettighedskrænkende lande. EU's fordømmelse af krænkelser af menneskerettighederne i tredjelande vil aldrig blive troværdig, hvis den tillader salget af produkter, som gør det muligt at foretage disse krænkelser.

1. Hvordan har Kommissionen til hensigt at løse det specifikke problem med eksport af overvågningsteknologi fra EU, herunder de forskellige medlemsstaters forskellige fortolkninger?

2. Hvordan vurderer Kommissionen effektiviteten af den nugældende forordning nr. 428/2009 på baggrund af afsløringerne fra Hacking Team? Har Hacking Team efter Kommissionen s opfattelse overtrådt EU's sanktioner over for Rusland og Sudan?

3. Hvordan har Kommissionen til hensigt at undgå at indføre en alt for stram kontrol eller overdrevne bureaukratiske byrder i forbindelse med udstyr til sikkerhedstestning, som kan hindre forskningen?

Forespørgslens originalsprog: EN
Juridisk meddelelse