Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000099/2015

Podneseni tekstovi :

O-000099/2015 (B8-0759/2015)

Rasprave :

PV 05/10/2015 - 13
CRE 05/10/2015 - 13

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 185kWORD 27k
15. rujna 2015.
O-000099/2015
Pitanje za usmeni odgovor O-000099/2015
upućeno Komisiji
članak 128
David Martin, Alessia Maria Mosca, u ime Kluba S&D

 Predmet: Kontrola izvoza robe s dvojnom namjenom nakon otkrića u okviru afere Hacking Team
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Ljetos je izveden hakerski napad na Hacking Team, talijansko poduzeće koje se bavi prodajom špijunskog softvera diljem svijeta. Takvi alati omogućavaju vladama i ostalim korisnicima praćenje i bilježenje svakog digitalnog koraka određene osobe. Unutarnji dokumenti koji su procurili pokazuju da su ti alati oglašavani i prodavani vladama zemalja koje je EU kritizirao zbog lošeg stanja u pogledu ljudskih prava, uključujući Azerbajdžan, Bahrein, Egipat, Maroko i Uzbekistan. Prema toj dokumentaciji također postoji mogućnost da je Hacking Team prekršio sankcije koje je EU nametnuo Rusiji i Sudanu prodavši im sustave uz pomoć kojih se mogu kršiti ljudska prava novinara, političkih protivnika i boraca za ljudska prava. Iako će dotično poduzeće nakon tog hakerskog napada možda nestati, tehnologija kojom trguju i šira grana industrije kojoj pripadaju i dalje će postojati. To je tržište i dalje uglavnom neregulirano. Pri prodaji takvih alata dvostruke namjene kojima se narušava privatnost nužna je transparentnost i odgovornost. Unutrašnje politike o postupanju s dužnom pažnjom i napori uloženi u samoregulaciju nisu dovoljni za sprečavanje oglašavanja i prodaje takvih sustava iz EU-a nekima od najvećih kršitelja ljudskih prava u svijetu. Osuda kršenja ljudskih prava u trećim zemljama koju je izrazio EU neće djelovati vjerodostojno ako se istovremeno dopušta prodaja proizvoda kojima se omogućavaju takva kršenja.

1. Kako Komisija namjerava riješiti konkretni problem izvoza tehnologija za nadzor iz EU-a, uključujući različita tumačenja koja daju vlasti pojedinih država članica?

2. Kako Komisija ocjenjuje učinkovitost postojeće Uredbe br. 428/2009 u svjetlu otkrića u okviru afere Hacking Team? Smatra li Komisija da je Hacking Team prekršio režime sankcija koje je EU nametnuo Rusiji i Sudanu?

3. Kako Komisija planira izbjeći uspostavu pretjerano strogih kontrola ili prevelika administrativna opterećenja u pogledu naprava za sigurnosna testiranja, što bi moglo ometati istraživanja?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena