Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000099/2015

Texte depuse :

O-000099/2015 (B8-0759/2015)

Dezbateri :

PV 05/10/2015 - 13
CRE 05/10/2015 - 13

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 189kWORD 28k
15 septembrie 2015
O-000099/2015
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000099/2015
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
David Martin, Alessia Maria Mosca, în numele Grupului S&D

 Subiect: Controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare în urma dezvăluirilor privind compania Hacking Team
 Răspuns în plen 

În vara aceasta, compania italiană Hacking Team, care vinde programe-spion (spyware) în toată lumea, a fost ținta unui atac informatic. Aceste instrumente le permit guvernelor și altor utilizatori să monitorizeze și să înregistreze toate mișcările unei persoane în lumea digitală. Documentele interne dezvăluite demonstrează că aceste instrumente au fost comercializate și vândute guvernelor unor țări în care situația drepturilor omului a fost criticată de UE, printre care Azerbaidjan, Bahrain, Egipt, Maroc și Uzbekistan. Documentele indică, de asemenea, că este posibil ca Hacking Team să fi încălcat sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei și Sudanului prin vânzarea unor sisteme care pot fi utilizate pentru a încălca drepturile omului în cazul ziariștilor, oponenților politici și activiștilor pentru drepturile omului. Deși este posibil ca această companie să dispară în urma atacului informatic, tehnologia comercializată și întreaga industrie din care face parte vor continua să existe. Această piață rămâne în mare parte nereglementată. Vânzarea acestor instrumente cu dublă utilizare care invadează viața privată trebuie să fie caracterizată de transparență și responsabilitate. Politicile interne privind diligența necesară și eforturile de autoreglementare nu sunt suficiente pentru a preveni comercializarea și vânzarea acestor sisteme din UE entităților care încalcă care se fac vinovate de cele mai grave încălcări ale drepturile omului. Condamnarea de către UE a încălcărilor drepturilor omului din țările terțe nu va fi niciodată credibilă în condițiile în care permite vânzarea unor produse care permit aceste încălcări.

1. Cum intenționează Comisia să abordeze problema specifică a exportului de tehnologii de supraveghere din UE, inclusiv diferențele de interpretare ale diverselor autorități din statele membre?

2. Cum evaluează Comisia eficacitatea prezentului Regulament nr. 428/2009 având în vedere dezvăluirile privind compania Hacking Team? Consideră Comisia că Hacking Team a încălcat regimurile de sancțiuni impuse Rusiei și Sudanului de către UE?

3. Cum intenționează Comisia să evite ca instrumentele de testare a securității să fie supuse unor controale exagerat de stricte sau a unor sarcini birocratice excesive care pot împiedica eforturile de investigațiile?

Limba originală a întrebării: EN
Notă juridică