A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000110/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000110/2015 (B8-0763/2015)

Viták :

PV 07/10/2015 - 19
CRE 07/10/2015 - 19

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 189kWORD 30k
2015. szeptember 23.
O-000110/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000110/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Linda McAvan, a Fejlesztési Bizottság nevében

 Tárgy: A "nemek közötti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásának növelése a fejlesztési együttműködés keretében" című uniós cselekvési terv megújítása
 Válasz a plenáris ülésen 

A nemek közötti egyenlőségről és a nők szerepének a fejlesztési együttműködésen belüli erősítéséről (2010–2015) szóló uniós cselekvési terv a nemek közötti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásának növelése terén kifejtett uniós és tagállami erőfeszítések fokozását és jobb összehangolását eredményezte. A cselekvési terv számos fontos eredményre, ugyanakkor a végrehajtásban tapasztalt hiányosságokra is rámutat.

Az új, 2016 és 2020 közötti időszakra szóló cselekvési terv ezeket a hiányosságokat kívánja orvosolni egy „intézményi szemléletváltás“ révén, amely a nemek közötti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásával kapcsolatos kapacitás, szakértelem és képzés kiépítésére, a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő jelentéstételre, nyomon követésre és elszámoltathatóságra, valamint eredményalapú keretrendszerre irányul. Három kiemelt terület szerepel a javaslatban: a nők és lányok testi és lelki épségének biztosítása; a nők gazdasági jogainak támogatása; és a nők és lányok szerepvállalásának és részvételének erősítése.

1. Úgy véli-e a Bizottság, hogy az új cselekvési tervet az ismertség növelése és a megfelelő parlamenti ellenőrzés biztosítása érdekében közlemény formájában kell előterjeszteni?

2. Elkötelezett-e a Bizottság amellett, hogy a külpolitikai koherenciát oly módon biztosítja, hogy a cselekvési tervet nem csupán a fejlesztési együttműködésre, hanem az összes külpolitikai területre, többek között a kereskedelemre is alkalmazza?

3. Tekintettel az első cselekvési terv végrehajtásában tapasztalt hiányosságokra, milyen eszközök révén biztosítják a második cselekvési terv mind uniós, mind pedig tagállami szintű hatékonyabb végrehajtását?

4. Kötelezettséget vállal-e a Bizottság arra, hogy a nemek közötti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásának témáját az uniós külső támogatásokról szóló éves jelentés részévé tegye?

5. Elkötelezett-e a Bizottság amellett, hogy felhasználja a Fejlesztési Együttműködési Eszköz (DCI) 2017.évi félidős értékelését és a 11. Európai Fejlesztési Alap (EFA) eredményességi felülvizsgálatát a DCI és az EFA által finanszírozott, a nőkre és lányokra irányuló programok hatásának értékeléséhez a szükséges átcsoportosítások és a cselekvési terv végrehajtásában tapasztalt hiányosságok orvoslása, illetve a 2015 utáni fenntartható fejlesztési célok alakítása érdekében?

6. Az „intézményi szerepvállalás“ növeli-e majd az ismertséget és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre fordított forrásokat a székhelyeken, illetve az uniós küldöttségekben, valamint a nemek közötti egyenlőséget jobban figyelembe vevő személyzeti politika létrejöttét és a személyzet nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakértelmének növekedését eredményezi-e?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat