Процедура : 2015/2722(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : O-000111/2015

Внесени текстове :

O-000111/2015 (B8-0768/2015)

Разисквания :

PV 29/10/2015 - 3
CRE 29/10/2015 - 3

Гласувания :

Приети текстове :


Парламентарни въпроси
PDF 188kWORD 30k
25 септември 2015 г.
O-000111/2015
Въпрос с искане за устен отговор O-000111/2015
до Комисията
Член 128 от Правилника за дейността
Pavel Svoboda, от името на Комисия по правни въпроси
Michael Cramer, от името на Комисия по транспорт и туризъм

 Относно: Изслушване относно разпоредбите за лятното часово време в Европа
 Отговор по време на пленарно заседание 

Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 януари 2001 г. относно разпоредби за лятното часово време предвижда обща дата и час през пролетта и есента за настройване на часовниците с един час напред или съответно назад, за да се използва максимално дневната светлина във всички държави членки.

На публично изслушване на Европейския парламент, озаглавено „Време ли е за преразглеждане на въпроса за лятното часово време?“, проведено на 24 март 2015 г., експертите представиха последните научни изследвания относно възможното въздействие на лятното часово време върху транспорта и туризма, европейската промишленост и здравето и икономията на енергия.

Въпреки научните доказателства, предоставени в хода на изслушването, че настоящите разпоредби за лятното часово време имат повече отрицателни, отколкото положителни последици, Комисията публикува съобщение за медиите, в което обявява следното: „След като правилата на ЕС бяха въведени още през 1981 г., бяха представени редица доклади и проведени различни проучвания и оценки на въздействието, като всички те показват, че 1) правилата са от полза и 2) повечето държави членки се изказват в полза на запазването им, такива каквито са. Настоящата Комисия се ангажира да действа по-мащабно по големите теми, но това повтарящо се разискване, колкото и да е интересно, не спада към големите теми“.

1. Защо Комисията умишлено пренебрегва множество научни изследвания от ЕС и от други страни, по-специално САЩ, в които се посочва отрицателното въздействие на лятното часово време?

2. Кога и как Комисията ще преразгледа въздействието на сезонната смяна на часовото време върху транспорта и туризма, потреблението на енергия, селското стопанство, европейската промишленост и европейското здравеопазване в светлината на тези научни заключения? Или тя вече разполага с доказателства, че потреблението на енергия е било намалено с въвеждането на лятното часово време в Европа?

3. Разполага ли Комисията с оценка на икономическите ползи и разходите за смяна на часовници, ръчни часовници, транспортни графици и разписания два пъти годишно?

4. Какво въздействие оказва повишената енергийна ефективност на електрическите лампи и уреди върху значението на прилагането на лятното часово време?

5. Представлява ли посоченото по-горе съобщение за медиите официалната позиция на Комисията, и счита ли отговорният член на Комисията съдържанието и тона му за подходящ отговор на инициативата и опасенията, изразени от избраните членове на Европейския парламент, след като Комисията изглежда цени само позицията на държавите членки?

Език, на който е внесен въпросът: EN
Правна информация