Procedură : 2015/2722(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000111/2015

Texte depuse :

O-000111/2015 (B8-0768/2015)

Dezbateri :

PV 29/10/2015 - 3
CRE 29/10/2015 - 3

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 183kWORD 29k
25 septembrie 2015
O-000111/2015
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000111/2015
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Pavel Svoboda, în numele Comisia pentru afaceri juridice
Michael Cramer, în numele Comisia pentru transport și turism

 Subiect: Audierea privind modificarea orarului de vară în Europa
 Răspuns în plen 

Directiva 2000/84/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 ianuarie 2001 privind dispozițiile referitoare la orarul de vară prevede o dată comună atât primăvara, cât și toamna, la care ceasurile trebuie date înainte și, respectiv, înapoi cu o oră pentru a putea profita cât mai mult de orele de lumină naturală în toate statele membre, în funcție de sezon.

Cu ocazia unei audieri publice organizate de Parlamentul European la 24 martie 2015 și intitulate „Este timpul să revizuim orarul de vară?”, experții au prezentat rezultatele unor cercetări recente privind posibilul impact al dispozițiilor referitoare la orarul de vară asupra transportului și turismului, industriei europene, sănătății și economiilor de energie.

În ciuda dovezilor științifice prezentate în cadrul audierii, potrivit cărora actualele dispoziții referitoare la orarul de vară au mai multe consecințe negative decât pozitive, Comisia a emis un comunicat de presă în care a declarat: „De la punerea în aplicare a normelor europene, în 1981, au fost întocmite numeroase rapoarte, studii și evaluări ale impactului care demonstrează toate că 1) normele au efecte pozitive, dar 2) majoritatea statelor membre doresc să le mențină neschimbate. Comisia dorește să aibă un cuvânt hotărâtor de spus în chestiunile importante, iar această dezbatere recurentă, oricât de interesantă ar fi ea, nu este una dintre ele.”

1. De ce Comisia ignoră în mod deliberat rezultatele numeroaselor cercetări realizate în UE și în afara sa, în special în SUA, care evidențiază impactul negativ al dispozițiilor referitoare la orarul de vară?

2. Când și în ce mod va reexamina Comisia impactul modificării orarului de vară asupra transportului și turismului, consumului de energie, agriculturii, industriei europene și sănătății în lumina acestor rezultate științifice? Sau Comisia are deja, în acest stadiu, vreo dovadă a reducerii consumului de energie prin introducerea orarului de vară în Europa?

3. Comisia a făcut o estimare a beneficiilor economice și a costurilor pe care le implică schimbarea ceasurilor, a ceasurilor de mână, a orarelor mijloacelor de transport și a orarelor semestriale?

4. Ce impact are creșterea eficienței energetice a lămpilor electrice și a aparatelor electrocasnice asupra relevanței aplicării orarului de vară?

5. Comunicatul de presă menționat anterior reprezintă poziția oficială a Comisiei? Comisarul responsabil consideră că tonul și conținutul acestuia reprezintă un răspuns adecvat la o inițiativă și o preocupare a membrilor aleși ai Parlamentului European, în timp ce Comisia pare să țină seama doar de poziția statelor membre?

Limba originală a întrebării: EN
Notă juridică