Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000118/2015

Podneseni tekstovi :

O-000118/2015 (B8-1101/2015)

Rasprave :

PV 29/10/2015 - 6
CRE 29/10/2015 - 6

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 184kWORD 27k
1. listopada 2015.
O-000118/2015
Pitanje za usmeni odgovor O-000118/2015
upućeno Komisiji
članak 128
Michael Cramer, u ime Odbor za promet i turizam

 Predmet: Razvoj satelitske tehnologije u cilju uspostave sustava za globalno praćenje letova
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Tragedije leta 370 Malaysia Airlinesa i leta 447 Air Francea ukazale su na nedostatke postojećih zrakoplovnih navigacijskih sustava koji su onemogućili pravovremenu identifikaciju i lokalizaciju zrakoplova u opasnosti.

Time su znatno otežane učinkovite akcije traganja i spašavanja te operacije oporavka. Današnjim sustavima za praćenje letova obuhvaćeno je samo oko 30 % svjetskog zračnog prostora.

Povjerenje javnosti u sustav zračnog prometa mora se sačuvati upotrebom najsuvremenijih tehnologija.

Jedna od njih je i satelitska tehnologija automatskog zavisnog sustava za nadzor zrakoplova (ADS-B). Ona će pomoći vladama, pružateljima usluga u zračnoj plovidbi i zrakoplovnim kompanijama u Europi i diljem svijeta da povećaju učinkovitost i sposobnost upravljanja zračnim prometom te da znatno poboljšaju sigurnost zračnog prometa, uz istodobno smanjenje infrastrukturnih troškova.

Regulatorne prepreke satelitskim sustavima za praćenje letova moraju se ukloniti kako bi se građanima EU-a omogućile usluge kojima se mogu spasiti životi.

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva prepoznala je satelitski ADS-B kao jednu od tehnologija koja može olakšati praćenje letova izvan najgušće nastanjenih područja gdje su drugi oblici zemaljskih sustava za praćenje letova ograničeni. Stoga je od Međunarodne telekomunikacijske unije zatražila da joj dodijeli potreban radiofrekvencijski pojas. To bi se trebalo dogoditi tijekom Svjetske radiokomunikacijske konferencije 2015. koja će se održati u studenome u Ženevi.

– Kakvo je stajalište Komisije o satelitskoj tehnologiji za globalno praćenje letova?

– Kakav je stav Komisije uoči Svjetske radiokomunikacijske konferencije 2015. u vezi s dodjelom potrebnog radiofrekvencijskog pojasa kako bi se podupro budući razvoj satelitske tehnologije kojom će se omogućiti sustavi za globalno praćenje letova?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena