Postupak : 2015/2820(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000121/2015

Podneseni tekstovi :

O-000121/2015 (B8-1102/2015)

Rasprave :

PV 28/10/2015 - 15
CRE 28/10/2015 - 15

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 183kWORD 28k
13. listopada 2015.
O-000121/2015
Pitanje za usmeni odgovor O-000121/2015
upućena Vijeću
članak 128
Thomas Händel, u ime Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja

 Predmet: Preporuka Vijeća o uključivanju dugotrajno nezaposlenih osoba na tržište rada
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

U razdoblju nakon gospodarske krize dugotrajna se nezaposlenost udvostručila od 2007. i čini polovicu ukupne nezaposlenosti. Preko 12 milijuna osoba, tj. 5 % aktivnog stanovništva EU-a dugotrajno je nezaposleno. U 2014. više od 60 % dugotrajno nezaposlenih nije radilo barem dvije uzastopne godine. Svake godine jedna od pet dugotrajno nezaposlenih osoba potpuno prestane tražiti posao. Iako tržišta rada EU-a pokazuju neke znakove poboljšanja, stopa dugotrajne nezaposlenosti ostaje visoka.

– Kako Vijeće namjerava učinkovito pristupiti rješavanju višestrukih prepreka, kao što su siromaštvo, propadanje vještina i zdravstveni problemi, s kojima se suočavaju mnoge dugotrajno nezaposlene osobe?

– Kako Vijeće zamišlja stvaranje održivih radnih mjesta za dugotrajno nezaposlene, posebno u zemljama i regijama s visokom strukturnom nezaposlenošću? Razmišlja li Vijeće u vezi s tim o poreznim mjerama namijenjenima poticanju zapošljavanja?

– Kakva se fleksibilnost može osmisliti u nacionalnim proračunskim pravilima i koja se sredstva mogu učiniti dostupnima (pogotovo upotrebom Europskog socijalnog fonda) u prvom redu državama članicama u kojima se provode programi gospodarske prilagodbe?

– Na koji način Vijeće planira poboljšati vezu između vještina i radnih mjesta s ciljem ponovnog uključivanja dugotrajno nezaposlenih na tržište rada i njihovog zapošljavanja?

– Kako će države članice osigurati kvalitetna radna mjesta za dugotrajno nezaposlene i izbjeći njihovo nesigurno zapošljavanje?

– Društveni, gospodarski i proračunski uvjeti država članica izrazito se razlikuju. Međutim, dugotrajno nezaposleni čine vrlo heterogenu grupu. Kako se Vijeće u svojoj preporuci namjerava suočiti s ovim različitostima, a u isto vrijeme uspješnu provoditi mjere u svim državama članicama? Kako će se osigurati utvrđivanje i razmjena najboljih praksi?

– Kako Vijeće namjerava poboljšati stanje osoba nezaposlenih dulje od 18 mjeseci ili velike grupe neregistriranih nezaposlenih osoba ako se usredotočuje samo na skupinu nezaposlenih od 12 do 18 mjeseci?

– Koje posebne mjere Vijeće planira kako bi uspješno uključilo sve relevantne dionike (uključujući nevladine udruge i privatne agencije za zapošljavanje) u postupak uključivanja dugotrajno nezaposlenih na tržište rada?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena