Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 26k
2015. október 21.
O-000133/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000133/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Charles Goerens, Filiz Hyusmenova, a(z) ALDE képviselőcsoport nevében

 Tárgy: A kunduzi kórházat ért légitámadás és a humanitárius dolgozók védelme

A kunduzi bombázásban – amely elfogadhatatlan tragédia és valószínűleg háborús bűncselekmény, mivel a bombázás több mint 30 percen keresztül folytatódott azt követően, hogy az Egyesült Államok és a NATO tisztjeit tájékoztatták helyéről – az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet humanitárius dolgozói életüket vesztették, miközben a legelesettebbeknek és legrászorulóbbaknak nyújtottak segítséget egy nyilvános létesítményben (az MSF egyik kórházában).

A legutóbbi strasbourgi ülésen Stylianides biztos bejelentette, hogy gyorsan értékelni fogják a további humanitárius támogatás szükségességét.

1. Az első értékelés után milyen lépéseket javasol a Bizottság az alábbiak érdekében:

– a humanitárius dolgozók védelmének javítása (különös tekintettel a biztonságos és megfelelő humanitárius hozzáférésre, elsősorban humanitárius légi szolgáltatások révén);

– egy humanitárius folyosó létrehozása Kunduz tartományban;

– a védelmi intézkedések megfelelő elszámoltathatóságának biztosítása és a humanitárius dolgozók elleni támadások következetes nyomon követése?

2. Milyen kezdeményezéseket szándékozik tenni a Bizottság a kunduzi bombázás független kivizsgálásának biztosítására és a számos emberéletet követelő és a kórház részleges lerombolásával járó támadás miatt büntetőeljárás indítására?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat