Eljárás : 2015/2932(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000154/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000154/2015 (B8-0101/2016)

Viták :

PV 21/01/2016 - 5
CRE 21/01/2016 - 5

Szavazatok :

PV 25/02/2016 - 7.13

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 189kWORD 28k
2015. december 7.
O-000154/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000154/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Bernd Lange, Daniel Caspary, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság nevében

 Tárgy: Szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó tárgyalások megkezdése Ausztráliával és Új-Zélanddal
 Válasz a plenáris ülésen 

Az ázsiai és csendes-óceáni térség regionális gazdasági felépítését Kína és az Egyesült Államok a jelenleg folyamatban lévő többoldalú tárgyalások – köztük a csendes-óceáni partnerségi megállapodásra és az átfogó regionális gazdasági partnerségi megállapodásra irányuló tárgyalások – révén alakítják.

Az EU, Ausztrália és Új-Zéland hasonló gondolkodású partnerek, akik közös demokratikus értékkel és érdekkel rendelkeznek, és egyetértenek a legfontosabb globális kérdésekben, úgymint az emberi jogok, a biztonság, a fejlődés és a környezetvédelem kérdésében.

A szoros együttműködés ellenére Ausztrália és Új-Zéland azon csupán hat WTO-tagból két ország, amelyekkel az EU nem kötött kölcsönös preferenciális piacrajutási megállapodást, és erre vonatkozóan tárgyalások sincsenek folyamatban. A többi négy ország Oroszország, Kína, Hong Kong és Kínai Tajpej (Tajvan). Nehéz belátni, hogy Ausztrália és Új-Zéland miért van ebben a csoportban.

Mivel magyarázza a Bizottság azt, hogy az olyan közeli partnerek, mint Ausztrália és Új-Zéland – amelyek már csaknem egy évtizede próbálnak szabadkereskedelmi megállapodást kötni az EU-val – mindezidág nem tudtak tárgyalásokba kezdeni az EU-val?

Mik a transz-csendes-óceáni partnerségről (TPP) folyó tárgyalásokból eredő kereskedelemtorzulási kockázatok, és érintik-e ezek az EU arra irányuló potenciális érdekét, hogy magas színvonalú, átfogó szabadkereskedelmi megállapodásokat kössön Ausztráliával és Új-Zélanddal?

Amennyiben az EU arra összpontosítana, hogy az Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonló azonosan gondolkodó ambiciózus partnerekkel mihamarabb magas színvonalú, átfogó szabadkereskedelmi megállapodásokat kössön, lehetővé tenné-e ez az EU számára, hogy méginkább integrálódjon az ázsiai és csendes-óceáni térség értékláncolatába?

Az új uniós kereskedelmi és befektetési stratégia elindítását, Juncker és Tusk elnök, valamint Key új-zélandi miniszterelnök 2015. október 29-i együttes nyilatkozatát, illetve Juncker és Tusk elnök, valamint Turnbull ausztrál miniszterelnök 2015. november 15-i együttes nyilatkozatát követően tudna-e a Bizottság felvilágosítást nyújtani arról, hogy mik a tervei az Ausztráliával és Új-Zélanddal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásokra vonatkozóan?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat