Procedure : 2015/2932(RSP)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus : O-000154/2015

Ingediende teksten :

O-000154/2015 (B8-0101/2016)

Debatten :

PV 21/01/2016 - 5
CRE 21/01/2016 - 5

Stemmingen :

PV 25/02/2016 - 7.13

Aangenomen teksten :


Parlementaire vragen
PDF 6kWORD 25k
7 december 2015
O-000154/2015
Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000154/2015
aan de Commissie
Artikel 128 van het Reglement
Bernd Lange, Daniel Caspary, namens de Commissie internationale handel

 Betreft: Opening van onderhandelingen over vrijhandelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland
 Antwoord plenaire 

Aan de regionale economische configuratie van de regio Azië/Stille Oceaan wordt vorm gegeven door China en de VS middels lopende plurilaterale onderhandelingen die de trans-Pacifische partnerschapsovereenkomst (TTP) en het regionale alomvattende economische partnerschap omvatten.

De EU, Australië en Nieuw-Zeeland zijn gelijkgezinde partners die democratische waarden en belangen delen en op dezelfde golflengte zitten ten aanzien van belangrijke mondiale vraagstukken, zoals mensenrechten, veiligheid, ontwikkeling en milieubescherming.

Ondanks nauwe samenwerking blijven Australië en Nieuw-Zeeland twee van de slechts zes WTO-leden waarmee de EU geen overeenkomst inzake wederzijdse preferentiële markttoegang heeft of onderhandelingen hierover voert. De andere landen zijn Rusland, China, Hongkong en Taiwan. Het is moeilijk te begrijpen waarom Australië en Nieuw-Zeeland tot deze groep landen behoren.

Kan de Commissie uitleggen waarom nauwe partners zoals Australië en Nieuw-Zeeland, die al bijna tien jaar naar een vrijhandelsovereenkomst met de EU streven, er niet in zijn geslaagd hierover onderhandelingen met de EU op gang te brengen?

Wat zijn de mogelijke risico's van een verlegging van het handelsverkeer ten gevolge van de TTP, en zijn deze risico's van invloed op het potentiële belang van de EU bij het sluiten van hoogwaardige alomvattende vrijhandelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland?

Zou het accent op snelle, hoogwaardige en alomvattende overeenkomsten met gelijkgezinde en ambitieuze partners zoals Australië en Nieuw-Zeeland de EU in staat stellen toe te treden tot waardeketens in de regio Azië/Stille Oceaan?

Kan de Commissie, in het verlengde van de lancering van de nieuwe EU-strategie voor handel en investeringen, en na de gemeenschappelijke verklaring van de voorzitters Juncker en Tusk en premier Key van Nieuw-Zeeland van 29 oktober 2015 en de gemeenschappelijke verklaring van de voorzitters Juncker en Tusk en premier Turnbull van Australië van 15 november 2015, de laatste stand van zaken meedelen met betrekking tot haar plannen voor toekomstige vrijhandelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland?

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Juridische mededeling