Parlamentin kysymys - O-000161/2015Parlamentin kysymys
O-000161/2015

Euroopan rautateiden turvallisuuden parantamista koskevat toimet

21.12.2015

Suullisesti vastattava kysymys O-000161/2015
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Christine Revault D'Allonnes Bonnefoy, Sylvie Guillaume, Edouard Martin, Guillaume Balas, Pervenche Berès, Isabelle Thomas, Eric Andrieu, Emmanuel Maurel, Isabella De Monte, Georgi Pirinski, Jean-Paul Denanot, Tibor Szanyi, Miriam Dalli, Louis-Joseph Manscour, Tonino Picula, Gilles Pargneaux, Hugues Bayet, Vincent Peillon, István Ujhelyi, Lucy Anderson, Zigmantas Balčytis, Nicola Caputo, Virginie Rozière, Ana Gomes, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Siôn Simon, Miltiadis Kyrkos, Juan Fernando López Aguilar, Kashetu Kyenge, Claude Moraes, Maria Arena, Kathleen Van Brempt, Maria Grapini, Bogusław Liberadzki, Iliana Iotova, Luigi Morgano, Gianni Pittella, Marc Tarabella, Gabriele Preuß, Vilija Blinkevičiūtė, Karoline Graswander-Hainz

EU:n jäsenvaltioissa on viime aikoina tehty useita terroristi-iskuja tai niiden yrityksiä. Saksan, Italian, Espanjan, Luxemburgin, Belgian, Alankomaiden, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Sveitsin asiasta vastaavat ministerit sekä liikenteestä vastaava komission jäsen ja sisäasioista vastaava komission jäsen ja EU:n terrorisminvastaisen toiminnan koordinaattori kokoontuivat 29. elokuuta 2015 keskustelemaan muun muassa seuraavien rautateiden turvallisuuden parantamista koskevien toimien mahdollisesta käyttöönotosta: monikansalliset poliisiryhmät turvallisuuden varmistamiseksi junissa, silmämääräiset ja matkatavaroiden tarkastukset, nimellä varustettujen matkalippujen yleinen käyttö kansainvälisissä junissa, videovalvonnan järjestelmällinen käyttö. Keskustelu ei ole kuitenkaan tähän mennessä johtanut mihinkään konkreettisiin toimiin unionissa.

Ranskan viranomaiset ovat tällä välin päättäneet saattaa voimaan useita toimia vastatakseen kiireelliseen tarpeeseen vahvistaa Thalys-junien turvallisuutta ja ovat siten osoittaneet, että seuraavanlaisia toimia voidaan ottaa käyttöön: turvaporttien asentaminen, Ranskan rautatieyhtiön SNCF:n ja rautatiepoliisin (SUGE) valtuuksien vahvistaminen ja satunnaiset henkilötarkastukset. Nämä toimet ovat vasta alkua, mutta ne voivat olla täysin vaikuttavia vasta kun ne otetaan käyttöön kansainvälisesti.

Kun on kyse rautateiden turvallisuudesta, komission nykyiset toimet liittyvät vandalismiin ja tavanomaiseen rikollisuuteen. Milloin komissio aikoo ottaa käyttöön kattavat turvallisuustoimet myös terrorismin uhkiin varautumiseksi?

On selvää, että liikenne on luonteeltaan kansainvälistä. Siksi on ratkaisevan tärkeää varmistaa turvallisuusnormeja koskeva koordinoitu EU:n lähestymistapa. On myös tärkeää hyödyntää täysin olemassa olevien välineiden, esimerkiksi erittäin hyödyllisen Euroopan rautatiepoliisiverkoston (RAILPOL), potentiaali. Miten RAILPOL-verkoston työ voisi olla perusta turvallisuutta koskevalle yhteiselle unionin lähestymistavalle? Näyttää siltä, että maantieliikenteen turvallisuutta käsittelevä asiantuntijaryhmä (LANDSEC) ei ole niin tehokas kuin se voisi olla. Onko komissio halukas toteuttamaan asianmukaisia toimia sen varmistamiseksi, että kyseinen asiantuntijaryhmä kokoontuisi säännöllisemmin ja keskittyisi rautateiden turvallisuuteen? Kuinka komissio aikoo antaa ja saattaa voimaan yhdenmukaiset rautateiden turvallisuutta koskevat normit EU:ssa? Harkitseeko komissio asiasta vastaavan viraston perustamista?