Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 19k
2016. április 25.
O-000071/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000071/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Angel Dzhambazki, Charles Tannock, Monica Macovei, Helga Stevens, Bernd Kölmel, a(z) ECR képviselőcsoport nevében

 Tárgy: Uniós források elköltése külső migrációs politikára a szomszédos országokban

Az Európai Számvevőszék által készített, „Az EU külső migrációs kiadásai a dél-mediterrán térség és a keleti szomszédság országaiban 2014-ig” című különjelentés (jelentés és sajtóközlemény) szerzői a források elköltése tekintetében számos hiányosságot és gyengeséget azonosítottak, amelyekkel a pénzügyi irányítás javítása érdekében foglalkozni kell.

A bírálat fő vonatkozásai a következők: világos stratégia hiánya; az összesített kiadások meghatározásának lehetetlensége; egyértelmű bizonyíték hiánya arra vonatkozóan, hogy a szomszédságpolitika kiemelt jelentőségű terület; a források széttöredezettsége; az ellenőrzés és a felügyelet gyengesége. Az ellenőrök ezen kívül arra a következtetésre jutottak, hogy az uniós kiadások csupán rendkívül csekély hatást gyakoroltak olyan kulcsfontosságú területeken, mint például a fejlesztés, a visszaküldéshez és visszafogadáshoz nyújtott támogatás, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása.

A Számvevőszék ellenőrei a jelentésben számos ajánlást fogalmaznak meg a Bizottság számára:

– a migrációs politika céljainak tisztázása, keret létrehozása a hatékonyság értékeléséhez, közvetlen pénzügyi források rendelkezésre bocsátása világosan meghatározott és számszerűsített prioritások céljaira;

– a projektek előkészítésének és kiválasztásának javítása;

– a migráció és a fejlesztés közötti kapcsolat kiemelése;

– a koordináció fokozása az uniós intézmények, a partnerországok és a tagállamok között.

Annak fényében, hogy a Bizottság ilyen forrásokat folyamatosan a migrációval összefüggő célokra költ el, és esetleg Törökországnak juttat jelentős összegeket, a Számvevőszék jelentése számos kétséget és kérdést vet fel.

1. Egyetért a Bizottság a Számvevőszék következtetéseivel?

2. Miként és milyen időkeretben kívánja a Bizottság végrehajtani a Számvevőszék ajánlásait?

3. Miként tervezi a Bizottság elkölteni – a legelső időktől kezdve – a törökországi menekülteket támogató eszköz keretében rendelkezésre álló forrásokat?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat