Parlamenti kérdések
PDF 195kWORD 16k
2016. június 8.
O-000086/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000086/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Sylvie Goddyn, Dominique Bilde, Jean-Luc Schaffhauser, Laurenţiu Rebega, Edouard Ferrand, Jean-François Jalkh, Mireille D'Ornano, Philippe Loiseau, Joëlle Mélin, Bernard Monot, Marie-Christine Boutonnet, Nicolas Bay, Mylène Troszczynski, a(z) ENF képviselőcsoport nevében

 Tárgy: A növényi olajok, különösen a pálmaolaj fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi kockázatok

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban kimutatta, hogy elegendő bizonyíték van rá, hogy a finomított növényi olajok feldolgozása során kialakuló szennyező anyagok, a glicidil-zsírsavészterek genotoxikus és rákkeltő hatásúak(1).

A glicidil-zsírsavészterek legmagasabb szintjét a pálmaolajban és a pálmazsírban mutatták ki.

Bár a pálmaolajban és -zsírban található glicidil-zsírsavészterek szintje az elmúlt hat évben a felére csökkent, a pálmaolaj továbbra is a legnagyobb forrása e szennyező anyagnak a legtöbb ember számára, ezért potenciális egészségügyi kockázatot jelent.

Az importált pálmaolaj közvetlenül hozzájárul az erdőirtáshoz és bizonyos főemlősök kihalásához.

Az állati eredetű zsiradékok népszerűsítése – ésszerű mennyiségben és az európai gasztronómiának megfelelően – segíthet a napi tejtermék-ellátási láncunkban termelődő fölösleg értékesítésében.

Mindezek fényében mit kíván tenni a Bizottság e probléma megoldása érdekében, figyelembe véve az EFSA fent említett következtetéseit?

(1) EFSA CONTAM Panel (az EFSA-nak az élelmiszerláncba bekerülő szennyező anyagokkal foglalkozó tudományos testülete), 2016. Élelmiszerekben előforduló MCPD és glicidil-zsírsavészterek. EFSA Journal 2016; 14(5):4426, 159 o. doi:10.2903/j.efsa.2016.4426.

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat