A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000094/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000094/2016 (B8-0709/2016)

Viták :

PV 04/07/2016 - 15
CRE 04/07/2016 - 15

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 16k
2016. június 22.
O-000094/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000094/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Thomas Händel, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

 Tárgy: Az ifjúsági garancia és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés
 Válasz a plenáris ülésen 

2013. április 22-én tanácsi ajánlás révén a tagállamok elkötelezték magukat az ifjúságigarancia-programok létrehozása mellett, amelyek célja annak biztosítása, hogy „a munkahelyük elvesztését vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül valamennyi [...] fiatal kapjon színvonalas állásajánlatot, illetve részesüljön további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben”. Ezzel egy időben az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést azért indították, hogy támogassák a 30 év alatti fiatalokat olyan régiókban, ahol a fiatalkori munkanélküliség különösen magas, valamint hogy hozzájáruljanak az ifjúsági garancia végrehajtásához. A nagyobb hatás elérése érdekében az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést előrehozták a többéves pénzügyi keret első két évére (2014 és 2015), miközben előfinanszírozás formájában jelentős finanszírozást nyújtottak a tagállamok számára, melyet 2015-ben 30%-ra emeltek.

Míg a 2016. évi közös foglalkoztatási jelentés kiemeli, hogy az ifjúsági garancia az oktatásból a munkába való átmenet javításának és a fiatalkori munkanélküliség csökkentésének motorja, illetve az ifjúsági munkanélküliség csökkenni kezdett, a ráták számos tagállamban továbbra is magasak, a regionális különbségek pedig jelentősek maradtak.

Az ifjúsági garancia és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem lényeges eszközei. 2016. március 7-én a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács kulcsfontosságú üzeneteket hagyott jóvá az ifjúsági garancia 2016 utáni jövőjére vonatkozóan. A Bizottság készen áll arra, hogy októberben végrehajtási jelentést nyújtson be. 2015 márciusában a Európai Számvevőszék jelentést nyújtott be az ifjúsági garancia és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés végrehajtásáról.

1. A tagállamoknak 2015 decemberéig kellett elkészíteniük az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés első értékelését. Tudná-e a Bizottság tájékoztatni a Parlamentet ezen értékelések főbb megállapításairól, többek között az ifjúságigarancia-programok helyes végrehajtásáról, az állásajánlatok színvonaláról és az elért eredmények minőségéről, így biztosítva időszerű és szükséges hozzájárulást a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról szóló vitához, amely nemsokára kezdetét veszi?

2. A Bizottság véleménye szerint az ifjúságigarancia-programok elindítása és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés finanszírozásának igénybevétele jó úton halad? A (megnövelt) előfinanszírozás felgyorsította a felvevőképességet? Milyen intézkedéseket lehet hozni az ESZA-n és/vagy az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésen keresztüli finanszírozás további egyszerűsítése és ésszerűsítése érdekében?

3. Úgy véli-e a Bizottság, hogy szükséges az ifjúsági garanciába történő beruházás folytatása, többek között az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés kibővítésével?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat