Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 189kWORD 15k
24. kesäkuuta 2016
O-000097/2016
Suullisesti vastattava kysymys O-000097/2016
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Sylvie Goddyn, Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Dominique Martin, Dominique Bilde, Marie-Christine Arnautu, Bernard Monot, Steeve Briois, Jean-Luc Schaffhauser, Mylène Troszczynski, Marie-Christine Boutonnet, Marine Le Pen, Matteo Salvini, Mara Bizzotto, Mario Borghezio, Lorenzo Fontana, Stanisław Żółtek, ENF-ryhmän puolesta

 Aihe: Geeninmuokkausteknologiat: mahdollisuudet ja riskit

Uudet geeninmuokkausteknologiat, kuten CRISPR-Cas9 tai NgAgo tekevät jopa ihmisen DNA:n muuttamisen (korvaaminen, poistaminen, lisääminen...) erittäin helpoksi ja vieläpä edulliseen hintaan. Useimmat tiedemiehet pitävät näitä teknologioita ”vuosisadan keksintönä”.

Vaikka nämä välineet kuuluvat sekä maatalouden että terveydenhoidon kysymysten piiriin ja luovat uusia mahdollisuuksia markkinoille, ne nostavat esiin myös tärkeitä eettisiä kysymyksiä muun muassa ihmiseen kohdistettavan käytön rajoituksista.

Washingtonissa joulukuussa vuonna 2015 pidetyssä geenimuokkausta koskevassa huippukokouksessa maailman johtavat asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan ihmisten geenimuokkaustutkimuksen tieteellisistä, eettisistä ja hallinnollisista kysymyksistä. Sen jälkeen Ruotsi ja Suomi ovat antaneet luvan tehdä kokeita geneettisesti muokatuilla ihmisalkioilla.

Yhdysvalloissa CRISPR-menetelmällä suunniteltu ruskistumaton sieni on viranomaisten mielestä sääntelemätön. Myös sikoja käytetään ihmiselinten valmistukseen.

Vaikka komissio ei vieläkään ole ehtinyt kertomaan kantaansa sittemmin jo vanhentuneisiin geenimuokkausjärjestelmiin, kuten ZFN ja TALEN, uudemmat geenimuokkausteknologiat valtaavat jo alaa näiltä vanhemmilta työkaluilta.

Aikooko komissio tähän liittyen ehdottaa geenimuokkauksella EU:ssa ja sen ulkopuolella valmistetun rehun ja elintarvikkeiden sääntelyä? Aikooko komissio keskustella eettisistä kysymyksistä jäsenvaltioiden kanssa?

Kysymyksen alkukieli: EN
Oikeudellinen huomautus