Parlamentarna pitanja
PDF 192kWORD 17k
24. lipnja 2016.
O-000097/2016
Pitanje za usmeni odgovor O-000097/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Sylvie Goddyn, Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Dominique Martin, Dominique Bilde, Marie-Christine Arnautu, Bernard Monot, Steeve Briois, Jean-Luc Schaffhauser, Mylène Troszczynski, Marie-Christine Boutonnet, Marine Le Pen, Matteo Salvini, Mara Bizzotto, Mario Borghezio, Lorenzo Fontana, Stanisław Żółtek, u ime Kluba ENF

 Predmet: Tehnologije izmjene genoma: mogućnosti i izazovi

Novim tehnologijama izmjene gena poput CRISPR-Cas9 i NgAgo može se, uz niske troškove, vrlo lako mijenjati DNK (mijenjati, brisati, dodavati sekvence itd.) – to vrijedi čak i za ljudsku DNK. Većina znanstvenika smatra te tehnologije „otkrićem stoljeća”.

Iako su one primjenjive i u poljoprivredi i u zdravstvu te stvaraju nove tržišne mogućnosti, za sobom povlače i važna etička pitanja, među ostalim i ograničavanje njihove uporabe na ljudima.

U prosincu 2015. stručnjaci sa svih strana svijeta okupili su se u Washingtonu na konferenciji Gene Edit kako bi raspravili znanstvena, etička i upravljačka pitanja povezana s istraživanjem izmjene ljudskog genoma. Od održavanja te konferencije pokusi na genetički modificiranim ljudskim embrijima odobreni su u Švedskoj i Engleskoj.

Američke vlasti ne reguliraju proizvodnju vrste gljive koja ne tamni, a dobivena je tehnologijom CRISPR. Svinje se također koristi za proizvodnju ljudskih organa.

Dok Komisija kasni u pogledu zauzimanja stajališta o već zastarjelim metodama izmjene gena, poput sustava ZFN i TALEN, modernije tehnologije izmjene gena već ih brzo zamjenjuju.

Imajući na umu spomenuto, namjerava li Komisija predložiti reguliranje krmiva i hrane dobivenih izmjenom genoma proizvedenih u EU-u i izvan EU-a? Namjerava li Komisija s državama članicama raspravljati o povezanim etičkim pitanjima?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena