Parlamenti kérdések
PDF 196kWORD 17k
2016. június 24.
O-000097/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000097/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Sylvie Goddyn, Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Dominique Martin, Dominique Bilde, Marie-Christine Arnautu, Bernard Monot, Steeve Briois, Jean-Luc Schaffhauser, Mylène Troszczynski, Marie-Christine Boutonnet, Marine Le Pen, Matteo Salvini, Mara Bizzotto, Mario Borghezio, Lorenzo Fontana, Stanisław Żółtek, a(z) ENF képviselőcsoport nevében

 Tárgy: Genomszerkesztési technológiák: lehetőségek és kockázatok

Az új génszerkesztési technológiák, mint például a CRISPR-Cas9 vagy az NgAgo megteremtik a lehetőséget a DNS nagyon könnyen történő megváltoztatására (csere, törlés, szekvenciák hozzáadása...), akár emberek esetében is alacsony áron. Ezeket a technológiákat a legtöbb tudós az „évszázad felfedezésének” tekinti.

Miközben ezek az eszközök mind a mezőgazdaság, mind az egészségügy területét érintik, és új piaci lehetőségeket teremtenek, fontos etikai kérdéseket is felvetnek, többek között az embereken való alkalmazás korlátozásával kapcsolatban.

A 2015. decemberi washingtoni génszerkesztési csúcstalálkozóra az egész világról érkeztek szakértők, hogy megvitassák az emberi génszerkesztési kutatással kapcsolatos tudományos, etikai és irányítási kérdéseket. Azóta Svédország és Anglia engedélyezte a genetikailag módosított emberi embriókon végzett kísérleteket.

Az Egyesült Államokban egy CRISPR-rel tervezett nem barnuló gombát az illetékes hatóság szabályozásra nem szorulónak minősített. A sertéseket is felhasználják emberi szervek előállítására.

Miközben a Bizottság késlekedik abban, hogy kifejtse álláspontját a már elavult génszerkesztési rendszerekkel, mint például a cink-ujj nukleázokkal (ZFN) vagy a TALEN-rendszerekkel (transcription activator-like effector nuclease) kapcsolatban, az újabb génszerkesztési technikák gyorsan kiszorítják ezeket a régi eszközöket.

Ezzel összefüggésben szándékozza-e javasolni a Bizottság az EU-n belül és azon kívül génszerkesztéssel előállított takarmányok és élelmiszerek szabályozását? Meg kívánja-e vitatni a Bizottság az etikai kérdéseket a tagállamokkal?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat