A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000107/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000107/2016 (B8-1803/2016)

Viták :

PV 27/10/2016 - 3
CRE 27/10/2016 - 3

Szavazatok :

PV 27/10/2016 - 8.8

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 16k
2016. július 13.
O-000107/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000107/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Silvia Costa, a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében

 Tárgy: Európai önkéntes szolgálat
 Válasz a plenáris ülésen 

Az Európai önkéntes szolgálat 2016-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. E 20 év folyamán 100 000 önkéntes részesült támogatásban. Az Európai Parlament, és különösen a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) támogatja az önkéntességet mint a szolidaritás olyan megnyilvánulási formáját, amely hozzájárul az aktív polgárság megerősítéséhez, küzd a társadalmi kirekesztés, a szegénység, az intolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet és az igazságtalanság ellen, és egyúttal jelentős szerepet vállal az európai értékek terjesztésében. Elismerést nyert a harmadik országokban végzett önkéntes munka is, amely a kölcsönös megértés és a kultúrák közötti kapcsolatok megerősítésének hasznos stratégiai eszközének bizonyult.

Az önkéntes programok résztvevői az egész életen át tartó tanulás hathatós készségeire tesznek szert. Ezért tovább kell erősíteni e rendszereket, növelve az önkéntesség során megszerzett informális és nem formális tanulási készségek megértését és átláthatóságát.

A CULT bizottság a pozitív visszajelzésektől függetlenül úgy érzi, hogy lenne még tennivaló az önkéntes programokra vonatkozó keret – és különösen az Európai önkéntes szolgálat – javítása terén, jobb hozzáférést biztosítva és gyarapítva a közönség ismereteit a rendelkezésre álló kezdeményezésekről és lehetőségekről.

Mindezek fényében kérem a Bizottságot az alábbi kérdések megválaszolására:

– Szándékában áll-e a Bizottságnak, hogy kiterjessze az Európai önkéntes szolgálat hatáskörét, gyarapítsa résztvevői számát, munkaterületeit és célkitűzéseit, valamint hogy részben vagy teljesen lehetőséget adjon az Európai önkéntes szolgálathoz való on-line csatlakozásra, ezáltal új technológiákat is az ügy szolgálatába állítva? Ha igen, hogyan?

– Milyen kezdeményezések indítását vagy kidolgozását tervezi a Bizottság azzal a céllal, hogy bátorítást adjon minden életkorú ember számára az önkéntes szerepvállaláshoz, elősegítve – többek között – a határokon átnyúló önkéntességet, különösen humanitárius válság összefüggésrendszerében?

– Szándékában áll-e a Bizottságnak, hogy lépéseket tegyen egy „európai önkéntes” jogállás elismertetése felé?

– Készen áll-e a Bizottság arra, hogy fokozza erőfeszítéseit az Európában önkéntes szerepet vállalni kívánó harmadik állambeli polgárok részvételi lehetőségeinek támogatása érdekében?

– Mit kíván tenni a Bizottság annak érdekében, hogy több adat gyűljön össze az önkéntes tevékenységek értékéről, és számszerűsíteni lehessen hozzájárulásukat a társadalmi kohézióhoz és a GDP-hez, egyértelmű bizonyítékot szolgáltatva a jövőbeli kezdeményezések és programok megalapozottságáról, és elismerve az önkéntesség mint „társfinanszírozás” szerepét?

– Tervezi-e a Bizottság, hogy egy Európai Polgári Szolgálatra irányuló kezdeményezés útján megerősíti az európai polgárságtudatot?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat