Parlamenti kérdések
PDF 192kWORD 17k
2017. március 21.
O-000021/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000021/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Maria Grapini, Theodor Dumitru Stolojan, Ramona Nicole Mănescu, Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu, Traian Ungureanu, Cristian-Silviu Buşoi, Mihai Ţurcanu, Iuliu Winkler, Ivan Štefanec, Csaba Sógor, Victor Boştinaru, Daciana Octavia Sârbu, Cătălin Sorin Ivan, Viorica Dăncilă, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Sorin Moisă, Doru-Claudian Frunzulică, Dan Nica, Victor Negrescu, Claudia Țapardel, Andi Cristea, Ioan Mircea Paşcu, Emilian Pavel, Boris Zala, Sergei Stanishev, Tibor Szanyi, Monika Smolková, Biljana Borzan, István Ujhelyi, Peter Kouroumbashev, Georgi Pirinski, Miltiadis Kyrkos, Mircea Diaconu, Ivan Jakovčić, Stelios Kouloglou, Merja Kyllönen, Tania González Peñas, Laurenţiu Rebega

 Tárgy: Az elsüllyedt hajók eltávolítása a Dunából

A 10 országon keresztül áramló Duna Európa második leghosszabb folyója. Az európai szintű és politikai célkitűzések tekintetében is ez az egyik páneurópai folyosó.

A Duna szerb, román, bolgár és szlovák szakaszán a vízszint gyakran lecsökken a meder pedig kiszárad, így a kapitányok gyakran arra kényszerülnek, hogy elsüllyedt hajóroncsok között navigálják a hajókat.

A hajóroncsok kiemelése a Dunából rendkívül költséges. Szakértők szerint az elsüllyedt hajóroncsok érzékelhető mennyiségű üzemanyagot és más vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek folyamatosan szennyezik a vizet, a hajók rozsdásodó fémszerkezete pedig komoly következményekkel járó, állandó környezetszennyezést idéz elő.

A Dunában elsüllyedt, illetve a Duna-deltában rekedt roncsok szüntelen problémát jelentenek nem csupán a környezetvédelmi hatóságok, de a közlekedési minisztériumok számára is.

Hajlandó-e a Bizottság pénzügyi forrásokat elkülöníteni a Dunában rekedt hajóroncsok eltávolítására, figyelembe véve azt, hogy azon országok, melyeken a Duna keresztülfolyik, nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal az ezzel járó költséges műveletek végrehajtására, illetve szem előtt tartva, hogy a dunai hajózás erősödése és a belső piacon a folyami szállítás növekedése hozzájárulhat a regionális fejlődés fellendüléséhez?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat