A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000038/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000038/2017 (B8-0218/2017)

Viták :

PV 15/05/2017 - 16
CRE 15/05/2017 - 16

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 17k
2017. május 5.
O-000038/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000038/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Thomas Händel, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

 Tárgy: Az egész életen át tartó tanulás európai képesítési keretrendszere
 Válasz a plenáris ülésen 

A képesítések szerte az Európai Unióban eltérnek egymástól, ez pedig megnehezíti a munkavállalók és tanulók tudásának és képességeinek értékelését.

A képesítések Európán belüli átláthatóságának, összehasonlíthatóságának és átvihetőségének elősegítése érdekében az Európai Parlament és a Tanács elfogadott egy ajánlást az egész életen át tartó tanulás európai képesítési keretrendszeréről (EKKR). Az EKKR célkitűzései még nem teljesültek maradéktalanul. Új készségfejlesztési programja részeként ezért a Bizottság a rendszer felülvizsgálatát javasolja egy új tanácsi ajánlás révén.

1. Hogyan segíti elő a javasolt ajánlás az esélyegyenlőség megvalósulását a tudásalapú társadalomban, valamint az oktatási és képzési rendszerek közötti jobb átjárhatóságot? Hogyan segíti elő a készségek terén a kereslet és kínálat összehangolását a munkaerőpiacon?

2. Miért működne jobban a felülvizsgált EKKR? Miért tartott szükségesnek egy felülvizsgálatot a Bizottság annak ellenére, hogy a jelenlegi keretrendszert csak részben hajtották végre, és a tagállamokat felszólították, hogy erre összpontosítsanak?

3. Hogyan járul hozzá a keretrendszer az informális, illetve nem formális tanulás mihamarabbi hitelesítéséhez? A várakozások szerint hogyan működik majd az európai kreditátviteli rendszer és az európai szakképzési kreditrendszer közötti kapcsolat?

4. Hogyan gondoskodik a Bizottság az EKKR következetes végrehajtásáról a tagállamokban, arról, hogy a rendszert valamennyi érdekelt használja és vegyen részt benne, valamint hogyan biztosítja a rendszer jobb láthatóságát?

5. Átfogó keretrendszerként használva az EKKR-t, hogyan gondoskodik róla a Bizottság, hogy a nemzeti képzési és oktatási rendszerek sajátosságait elismerjék és megértsék a többi tagállamban?

6. Az Unió felé irányuló és az onnan kiinduló növekvő migrációs áramlatok kiemelik az Unión kívül szerzett képesítések jobb megértésének és elismerésének szükségességét a migránsok és a menekültek uniós munkaerőpiaci integrációjának elősegítése érdekében. Hogyan szándékozik a Bizottság támogatni a harmadik országokban szerzett képesítések összehasonlítását és elismerését lehetővé tevő mechanizmusok kifejlesztését és alkalmazását?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat