Postupak : 2017/2705(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000066/2017

Podneseni tekstovi :

O-000066/2017 (B8-0607/2017)

Rasprave :

PV 15/11/2017 - 23
CRE 15/11/2017 - 23

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 186kWORD 19k
1. rujna 2017.
O-000066/2017
Pitanje za usmeni odgovor O-000066/2017
upućeno Komisiji
članak 128
Sirpa Pietikäinen, Simona Bonafè, Mark Demesmaeker, Gerben-Jan Gerbrandy, Luke Ming Flanagan, Benedek Jávor, u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

 Predmet: Pregled aktivnosti u području okoliša (EIR)
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Komisija je 3. veljače 2017. objavila prvo izdanje Pregleda aktivnosti u području okoliša kojim se nastoji dati sustavan pregled stanja u svakoj državi članici u pogledu provedbe zakonodavstva EU-a o okolišu i pružiti po potrebi potporu državama članicama. Publikacija sadrži 28 izvješća po pojedinačnim državama članicama, sažetak Komisije o najčešćim problemima i prijedloge za poboljšanja.

1. Kako Komisija namjerava osigurati pravodobnu i učinkovitu provedbu prijedloga politika sadržanih u Pregledu?

2. Kako planira poboljšati usporedivost podataka država članica i riješiti nedostatnost podataka povezanih s okolišem? Koje se mjere poduzimaju kako bi se osiguralo da se sljedećim ciklusom Pregleda mogu objektivno i na temelju pouzdanih podataka obuhvatiti i klimatske promjene, kemikalije i industrijske emisije, kao što je Komisija i predložila?

3. Kako Komisija namjerava postupiti s obzirom na to da je ustanovljeno da je potreban prijelaz sa zasebnih pristupa po pojedinačnim sektorima na holistička rješenja, što se potiče i u kontekstu ciljeva održivog razvoja, i kako planira poboljšati transparentnost, dosljednost i usklađenost u provedbi politike i zakonodavstva o okolišu? Na koji će način Komisija koristiti okvir Pregleda kao sredstvo za procjenu provedbe relevantnih ciljeva održivog razvoja i Programa održivog razvoja do 2030.?

4. Hoće li Komisija sastaviti javno dostupan pregled ekološke učinkovitosti po državama članicama radi razvijanja svijesti o nedostacima u provedbi? Hoće li razmotriti mogućnost objedinjavanja najučinkovitijih mjera radi utvrđivanja kriterija za ocjenu postignutog napretka država članica?

5. Koje mjere Komisija namjerava poduzeti kako bi osigurala i poboljšala transparentnost i široku uključenost dionika, posebno kada je riječ o uspostavi strukturiranih dijaloga o provedbi s državama članicama?

6. U slučaju neispunjenja obveze, koji je rok Komisija dala državama članicama za osiguravanje provedbe prije nego što protiv njih pokrene postupak zbog povrede propisa? Smatra li da su njezini napori u pogledu pokretanja postupka protiv država članica zbog nepoštovanja propisa dovoljni?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena