Parlamentarna pitanja
PDF 186kWORD 18k
8. rujna 2017.
O-000073/2017
Pitanje za usmeni odgovor O-000073/2017
upućeno Komisiji
članak 128
Judith Sargentini, Bodil Valero, Rebecca Harms, Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras, Barbara Lochbihler, Eva Joly, Jan Philipp Albrecht, Jean Lambert, Ulrike Lunacek, u ime Kluba Verts/ALE

 Predmet: Uhidbeni nalozi Interpola (crvene tjeralice) i Turska

U kolovozu 2017. španjolska je policija pritvorila dva novinara kritičara s dvojnim švedsko-turskim, odnosno njemačko-turskim državljanstvom prema Interpolovoj tjeralici koju je izdala Turska.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe u svojoj je rezoluciji 2161 (2017) primijetila da su neke države u brojnim slučajevima zlouporabile Interpol i njegov sustav crvenih tjeralica u svrhu postizanja političkih ciljeva i kako bi ograničile slobodu izražavanja ili progonile članove političke oporbe izvan svojih granica.

Stoga je iznimno važno zaštititi branitelje ljudskih prava i aktiviste od eventualnih zlouporaba Interpolovih tjeralica u nekim državama.

– Što čini Komisija kako bi osigurala da se prava građana EU-a i trećih zemalja ne krše kada se države članice EU-a koriste podacima Interpola?

– Zna li Komisija postoji li neki mehanizam za provjeru potrebe i proporcionalnosti Interpolovih tjeralica koje su izdale zemlje u kojima je zabilježeno loše stanje ljudskih prava, primjerice u okviru Europola?

– Koje mjere sigurnosti protiv zlouporabe namjerava poduzeti Komisija kada je riječ o zakonodavstvu Unije iz područja graničnih kontrola na vanjskim granicama i uporabe informacijskih sustava kao što su SIS II, ETIAS i sustav ulaska/izlaska kako bi ojačala razmjenu informacija između tih sustava i Interpola?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna napomena