Eljárás : 2017/3016(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000004/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000004/2018 (B8-0010/2018)

Viták :

PV 16/04/2018 - 23
CRE 16/04/2018 - 23

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 191kWORD 19k
2018. január 25.
O-000004/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000004/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nevében

 Tárgy: A nők és lányok szerepvállalásának a digitális ágazaton keresztül történő növelése
 Válasz a plenáris ülésen 

A különböző ágazatok gyorsan haladó digitalizációja megváltoztatja a foglalkoztatás jellegét, valamint a követelményeket a munkaerőpiac és az oktatás terén. Amennyiben a nők hozzáféréssel rendelkeznek a megfelelő forrásokhoz e-készségeik fejlesztése érdekében, a digitalizáció lehetőséget jelenthet a nők munkaerőpiaci részvételének és fizetésének növelésére, miközben javítja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt és ösztönzi a női vállalkozói kedvet. Egy 2013-as bizottsági jelentés azt mutatja, hogy a nők egyenlő arányú részvétele az ikt-ágazatban akár évi 9 milliárd euróval is hozzájárulna az uniós gazdasághoz. Azonban digitális szakadék áll fenn a nők és a férfiak között az alap- és magasabb szintű e-készségek, a digitális technológiákhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a nők aránya tekintetében a digitalizált munkákban. A Bizottság előrejelzései szerint a közeljövőben az EU-n belüli munkahelyek többsége bizonyos digitális készségeket fog igényelni, és a betöltetlen álláshelyek száma a leggyorsabban az ikt-ágazatban emelkedik: ezért sürgős szükség van a nők és lányok digitális jártasságának támogatására.

1. Tervezi-e a Bizottság tanulmány készítését, hogy feltárja a digitális készségek, illetve a digitális eszközökhöz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében a nemek közötti növekvő szakadék rendszerszintű okait, mind az alap-, mind a fejlett technológiák esetében?

2. Milyen lépéseket tervez a Bizottság, hogy előmozdítsa és terjessze az e-készségeket és a digitális jártasságot a lányok körében? Milyen oktatási intézkedésekre – például a „kódolási képesség” ösztönzésére – kerül sor a különböző korú és foglalkozási csoporthoz tartozó nők számára?

3. Tervez-e a Bizottság különösen a lányokat célzó fellépéseket az „e-készségek a munkahelyekért” („E-skills for jobs”) elnevezésű kampány keretében?

4. Mérlegeli-e a Bizottság további intézkedések meghozatalát a tagállamokkal együtt a STEM-tantárgyakhoz (tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) kapcsolódó készségek vonzerejének és értékének erősítésére, illetve a nőknek és a lányoknak e tantárgyak tanulására való ösztönzésére?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. január 29.Jogi nyilatkozat