Процедура : 2017/2951(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : O-000009/2018

Внесени текстове :

O-000009/2018 (B8-0012/2018)

Разисквания :

PV 18/04/2018 - 26
CRE 18/04/2018 - 26

Гласувания :

Приети текстове :


Парламентарни въпроси
PDF 190kWORD 19k
31 януари 2018 г.
O-000009/2018
Въпрос с искане за устен отговор O-000009/2018
до Комисията
Член 128 от Правилника за дейността
Renate Sommer, Elena Gentile, Bolesław G. Piecha, Gesine Meissner, Kateřina Konečná, Marco Affronte, Mireille D'Ornano, от името на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните

 Относно: Обществените колебания относно ваксините и намаляването на равнищата на ваксинация в Европа
 Отговор по време на пленарно заседание 

Ваксинацията е безспорно една от най-изгодните по отношение на разходите мерки за защита на общественото здраве, с които разполагаме. Широкоразпространените ваксинации изкорениха вариолата и премахнаха полиомиелита в Европа. Всички държави – членки на ЕС, препоръчват ваксинациите срещу тежки, понякога животозастрашаващи заболявания. Въпреки това някои ваксини продължават да бъдат подценени и недостатъчно използвани. Въпреки тяхното въздействие върху общественото здраве, или може би именно поради него, нарастващ брой родители и пациенти предпочитат да забавят или отказват ваксини. Широко разпространените колебания по отношение на ваксините се превърнаха в обезпокоително явление поради множеството последици, свързани със здравето, които то причинява в държавите членки. Най-новите епидемиологични данни относно състоянието с ваксинирането в държавите членки показва сочат значителен спад в използването на ваксини.

Като се има предвид посоченото по-горе,

– по какъв начин Комисията възнамерява да разгледа въпроса за съпротивата срещу ваксинациите?

– по какъв начин Комисията възнамерява да гарантира изготвянето на цялостен план за действие на ЕС, който да повдигне социалния проблем за обществените колебания по отношение на ваксините?

– Какви конкретни действия възнамерява да предприеме Комисията за улесняване на установяването на по-хармонизиран график за ваксиниране в ЕС?

– По какъв начин Комисията възнамерява да разгледа разпространението на ненадеждна, подвеждаща и ненаучна информация относно ваксинациите и да разработи допълнителни информационни кампании, насочени към осигуряване на повече задълбочени познания за ваксините и увеличаване на обхвата на ваксинирането?

Език, на който е внесен въпросът: EN
Последно осъвременяване: 6 февруари 2018 г.Правна информация