Parlamentin kysymys - O-000021/2018Parlamentin kysymys
O-000021/2018

Korruption torjunta

Suullisesti vastattava kysymys O-000021/2018
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Ingeborg Gräßle, Talousarvion valvontavaliokunnan puolesta

Menettely : 2018/2735(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
O-000021/2018
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
O-000021/2018 (B8-0024/2018)
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

Korruptio vaikuttaa EU:n toimintaan. Jäsenvaltioiden välillä on kuitenkin suuria eroja. Eräiden tilastojen mukaan korruption vuoksi menetetään 120 miljardia euroa vuosittain, kun taas toisten tietojen mukaan summa voi olla jopa 900 miljardia euroa. Komissio oli tietoinen ongelmasta ja antoikin vuonna 2011 korruptiontorjuntapaketin, johon sisältyi joukko korruption torjumiseen tähtääviä toimia, kuten päätös laatia EU:n korruptiontorjuntakertomus, joka tarjosi unionin kansalaisille uskottavan ja vertailukelpoisen arvion korruption esiintymisestä (muualla kuin unionin toimielimissä). Kertomuksessa määritettiin toimenpiteitä, joiden avulla jäsenvaltiot voivat puuttua korruptioon aiempaa tehokkaammin. Komissio totesi, että on unionin yhteisen edun mukaista varmistaa, että kaikissa jäsenvaltioissa noudatetaan tehokkaita korruptiontorjuntaa edistäviä toimintapolitiikkoja. Kertomuksella pyrittiin siksi edistämään korkeita korruptiontorjuntanormeja tuomalla esiin puutteita ja antamalla suosituksia. Paketissa kaavailtiin, että EU osallistuisi lahjonnan vastaisen valtioiden ryhmän (GRECO) toimintaan. Kuusi vuotta myöhemmin tilanne on heikentynyt: komission jäsenen Timmermansin lokakuussa 2016 antamasta lausunnosta huolimatta komissio on lopettanut kertomuksen antamisen kokonaan, GREOCO-neuvottelut polkevat paikallaan, eikä EU ole täyttänyt sille korruption vastaisen Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen (UNCAC) mukaisesti kuuluvia velvollisuuksia.

1. Miksi EU:n korruptiontorjuntakertomusten antaminen lopetettiin, ja miksi komissio ei antanut jo laatimaansa toista kertomusta?

2. Kun otetaan huomioon, että EU:n korruptiontorjuntakertomus ja talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon liittyvät suositukset eivät ole vaihtoehtoja toisilleen ja ne itse asiassa voivat täydentää toisiaan hyvin, miten komissio aikoo täydentää ohjausjakson suosituksia puuttuakseen muihin korruptioon liittyviin näkökohtiin?

3. Miten komissio aikoo taata, että unionin toimielimien toimintaan ei liity minkäänlaista korruptiota? Milloin komissio aikoo arvioida, onko sen oma toiminta UNCAC-yleissopimuksen mukaista?

Päivitetty viimeksi: 1. maaliskuuta 2018
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö