Parlementaire vraag - O-000021/2018Parlementaire vraag
O-000021/2018

Corruptiebestrijding

Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000021/2018
aan de Commissie
Artikel 128 van het Reglement
Ingeborg Gräßle, namens de Commissie begrotingscontrole

Procedure : 2018/2735(RSP)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
O-000021/2018
Ingediende teksten :
O-000021/2018 (B8-0024/2018)
Stemmingen :
Aangenomen teksten :

Corruptie heeft ernstige gevolgen voor het functioneren van de EU. Er zijn op dit gebied echter aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten. Uit sommige cijfers blijkt dat de kosten van corruptie 120 miljard EUR per jaar bedragen, terwijl andere cijfers aangeven dat de kosten van corruptie zouden kunnen oplopen tot wel 900 miljard EUR per jaar. Om dit probleem aan te pakken heeft de Commissie in 2011 een corruptiebestrijdingspakket vastgesteld dat een aantal maatregelen bevatte ter bestrijding van corruptie, waaronder een EU-corruptiebestrijdingsverslag aan de hand waarvan de Europese burgers de mate van corruptie in de verschillende landen (maar niet in de EU-instellingen) met elkaar konden vergelijken. In het verslag werden maatregelen voorgesteld om de lidstaten in staat te stellen corruptie doeltreffender aan te pakken. De Commissie wees erop dat het in het gemeenschappelijk belang van de Unie is ervoor te zorgen dat alle lidstaten een doeltreffend anticorruptiebeleid voeren. De Commissie wilde daarom met het verslag bijdragen aan de bevordering van hoge anticorruptiestandaarden, door te wijzen op zwakke punten en aanbevelingen te doen. Het pakket voorzag in de deelname van de EU aan de Groep van staten tegen corruptie (GRECO). Zes jaar later moeten we echter een verslechtering van de situatie vaststellen: de Commissie heeft de rapportage volledig stopgezet ondanks de verklaring ter zake van commissaris Timmermans van oktober 2016, de GRECO-onderhandelingen zijn vastgelopen en de EU komt haar verplichtingen uit hoofde van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie (UNCAC) niet na.

1. Waarom is de geregelde publicatie van het EU-corruptiebestrijdingsverslag beëindigd en waarom heeft de Commissie het reeds opgestelde tweede verslag niet gepresenteerd?

2. Hoe wil de Commissie de aanbevelingen van het Europees semester aanvullen om de andere aspecten van corruptie aan te pakken, aangezien het corruptiebestrijdingsverslag en de aanbevelingen van het Europees semester geen alternatieven voor elkaar zijn en elkaar in feite goed zouden kunnen aanvullen?

3. Hoe wil de Commissie waarborgen dat binnen de EU-instellingen geen enkele vorm van corruptie meer voorkomt? Wanneer gaat de Commissie beoordelen of zijzelf de UNCAC naleeft?

Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2018
Juridische mededeling - Privacybeleid